Severné Španielsko - pobrežie Atlantiku

Španielsko je v prvom rade krajina kultúry, pamiatok, pláži a v neposlednom rade s výbornou kuchyňou. Okrem Baleárskych a Kanárskych ostrovov Vám krajina ponúka asi 3 000 km pobrežia zvučných mien ako Costa Dorada, Costa Blanca alebo Costa del Sol. Každý rok zavíta mnoho turistov do oblasti od Stredozemného mora až po Atlantik. Severnú časť Španielska tvorí viacero regiónov: Baskicko, Galícia, Kantábria, Astúria, Aragónia a Pyreneje. Medzi najdôležitejšie mestá na severe Španielska môžeme zaradiť Santiago de Compostela, La Coruňa, Lugo, Ponferrada, Oviedo, Santander, Bilbao a San Sebastián. Severozápad Španielska sa označuje za zelené pľúca krajiny vďaka svojej čarovnej a nedotknutej prírode.

Počasie

Španielsko je najteplejšou a súčasne najsuchšou krajinou v Európe. Sever štátu má vlhké podnebie, je tam pomerne vysoký úhrn zrážok, sú tam rozsiahle lesy a lúky. Zvyšok štátu má kontinentálne podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou. Oblasti pobrežia Stredozemného mora majú subtropické podnebie. Okrem oblastí na severe spadne ročne za celý rok veľmi málo zrážok, preto celú Mesetu pokrýva step. Priemerná teplota v lete je 41,7 ⁰C a v zime 13,9 ⁰C.

Doprava

Lietadlo -pokiaľ je Vašou konečnou destináciou západná časť severného Španielska: Lety z Viedne do Santiaga de Compostela cez Malorku (Palma de Mallorca) ponúka letecká spoločnosť Niki (HG) a Air Belin (AB). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúkajú španielsky národný letecký prepravcovia Iberia (IB) a Spanair (JK). Mestá a letoviská severného Španielska sú vzdialené od medzinárodného letiska Santiago de Compostela v závislosti od polohy cca. max. do 200 km. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy: Let zo Santiaga de Compostela (SCQ) do Viedne cez Palma de Mallorca trvá cca. 4 hod.

Pokiaľ je Vašou konečnou destináciou východná časť severného Španielska: Priame lety z Viedne do Bilbaa ponúka letecká spoločnosť Niki (HG). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúka španielsky národný letecký prepravca Iberia (IB). Mestá a letoviská sú vzdialené od medzinárodného letiska Bilbao v závislosti od polohy cca. max. do 200 km. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy: Let z Bilbaa (BIO) do Viedne trvá cca. 3 ½ hod.

Turistické atrakcie