Costa Dorada

Autonómnym regiónom na severovýchode Španielska dominujú 2 pobrežné časti Costa Brava a Costa Dorada. Costa Dorada sa tiahne cca. 215 km južne od Barcelony. Samotný názov Costa Dorada v predklade znamená „zlaté pobrežie“. Je to vyhľadávané miesto pre turistov hľadajúcich odpočinok a kúpanie. Centrom celej oblasti je historická Tarragona, ktorá vlastní významný prístav. Nájdeme tu množstvo antických a stredovekých pamiatok i populárnu koridu či býčie zápasy. Hlavným strediskom je Salou, čo je moderné miesto s množstvom života, luxusných hotelov, reštaurácií, obchodov, barov a diskoték. Pláže sú tu piesočnaté a široké s pozvoľným vstupom do mora. Na pobreží sa nachádzajú typické rybárske dedinky, ale novo vybudované hotelové komplexy. Charakteristické pre vnútrozemie sú vysadené vinohrady, olivové a mandľové sady.

Počasie

Španielsko je najteplejšou a súčasne najsuchšou krajinou v Európe. Sever štátu má vlhké podnebie, je tam pomerne vysoký úhrn zrážok, sú tam rozsiahle lesy a lúky. Zvyšok štátu má kontinentálne podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou. Oblasti pobrežia Stredozemného mora majú subtropické podnebie. Okrem oblastí na severe spadne ročne za celý rok veľmi málo zrážok, preto celú Mesetu pokrýva step. Priemerná teplota v lete je 41,7 ⁰C a v zime 13,9 ⁰C.

Doprava

Lietadlo - Priame lety z Viedne do Barcelony ponúka letecká spoločnosť Austrian Airlines (OS), Air Berlin (AB). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúkajú španielsky národný letecký prepravcovia Spanair (JK) a Iberia (IB). Prestupové lety existujú aj cez Nemecko, ktoré ponúka Air Berlin (AB) a Lufthansa (LH). Transfer z medzinárodného letiska Barcelona (BCN) trvá do letovísk Costa Dorady (Sitges, El Vendrell, Salou) cca. 1-2 hod. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy : Priamy let z Barcelony (BCN) do Viedne trvá cca. 2 ½ hod.

Turistické atrakcie