Costa del Sol

Costa del Sol (v preklade Slnečné pobrežie alebo presnejšie Pobrežie Slnka) je región v južnom Španielsku, v autonómnej komunite Andalúzie, ktorý pozostáva z pobrežných miest a obcí pozdĺž Stredozemného pobrežia provincie Málaga a na východnom okraji provincie Cádiz. Costa del Sol sa tiahne v dĺžke cca. 300 km od Almérie na západ až po Gibraltár. Pobrežie oblasti Costa del Sol, kde patria turistické oblasti ako Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Marbella, Estepona či Nerja, obmýva Stredozemné more s pozvoľnými pieskovými plážami, ktoré sú ideálne hlavne pre rodiny s deťmi a milovníkov kúpania a slnka. Optimálne predpoklady majú aj vodné športy. Costa del Sol je rajom pre milovníkov golfu. Takmer každé letovisko má niekoľko golfových ihrísk a dohromady je ich asi 40. Na juhu od Malágy môžete navštíviť vápencovú krajinu “Torca de Antequera“. Ďalším zaujímavým miestom je malé mesto „Antequear“ ležiace asi 50 km od Malagy. Blízko mesta sa nachádzajú dobre zachovalé megalitické hroby tvz. „ Dólmenes de Menga y Viera“ vybudované zo skalných balvanov. Kto by chcel počas letného obdobia sledovať hniezdiace plameniaky, určite by mal navštíviť jazero “ Fuente de Piedra“, nachádzajúce sa vo vzdialenosti asi 70 km severozápade od Malagy.

Počasie

Španielsko je najteplejšou a súčasne najsuchšou krajinou v Európe. Sever štátu má vlhké podnebie, je tam pomerne vysoký úhrn zrážok, sú tam rozsiahle lesy a lúky. Zvyšok štátu má kontinentálne podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou. Oblasti pobrežia Stredozemného mora majú subtropické podnebie. Okrem oblastí na severe spadne ročne za celý rok veľmi málo zrážok, preto celú Mesetu pokrýva step. Priemerná teplota v lete je 41,7 ⁰C a v zime 13,9 ⁰C.

Doprava

Lietadlo Priame lety z Viedne do Malagy ponúka letecká spoločnosť Niki (HG). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúkajú španielsky národný letecký prepravcovia Spanair (JK) a Iberia (IB). Prestupové lety existujú aj cez Nemecko, ktoré ponúka Air Berlin (AB) a Condor (DE). Transfer z medzinárodného letiska Málaga (AGP) trvá v závislosti od letoviska cca. 20-75 minút. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy: Priamy let z Málagy (AGP) do Viedne trvá cca. 3 ¼ hod.

Turistické atrakcie