Centrálne Španielsko

Španielsko je v prvom rade krajina kultúry, pamiatok, pláži a v neposlednom rade s výbornou kuchyňou. Okrem Baleárskych a Kanárskych ostrovov Vám krajina ponúka asi 3 000 km pobrežia zvučných mien ako Costa Dorada, Costa Blanca alebo Costa del Sol. Každý rok zavíta mnoho turistov do oblasti od Stredozemného mora až po Atlantik. Vnútrozemie tvorí dôležitú súčasť Španielska vďaka kultúrnym podujatiam a historickým pamiatkam.

Medzi najdôležitejšie mestá vnútrozemia môžeme zaradiť Santiago de Compostela, Sevilla, Mérida, Cáceres, Toledo a Salamanca. Severozápad centrálneho Španielska sa označuje za zelené pľúca krajiny vďaka svojej čarovnej a nedotknutej prírode. Madrid je geografické, hospodárske a kultúrne centrum krajiny, aj keď o túto pozíciu musí bojovať s konkurenčným hlavným mestom Katalánska - Barcelonou. Na druhej strane je to veľmi pozitívne pre návštevníkov, pretože nájdu v oboch mestách nespočetný počet divadiel a múzeí, architektonické skvosty, skvelé obchody a prosperujúce hudobné scény. Okrem hudby a tanca je Španielsko obľúbené vďaka výbornej miestnej kuchyni a kvalitnému vínu.

Počasie

Španielsko je najteplejšou a súčasne najsuchšou krajinou v Európe. Sever štátu má vlhké podnebie, je tam pomerne vysoký úhrn zrážok, sú tam rozsiahle lesy a lúky. Zvyšok štátu má kontinentálne podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou. Oblasti pobrežia Stredozemného mora majú subtropické podnebie. Okrem oblastí na severe spadne ročne za celý rok veľmi málo zrážok, preto celú Mesetu pokrýva step. Priemerná teplota v lete je 41,7 ⁰C a v zime 13,9 ⁰C.

Doprava

Lietadlo - pokiaľ je Vašou konečnou destináciou severná časť centrálneho Španielska: Lety z Viedne do Madridu cez Malorku (Palma de Mallorca) ponúka letecká spoločnosť Niki (HG) a Air Belin (AB). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúkajú španielsky národný letecký prepravcovia Iberia (IB) a Spanair (JK) . Mestá centrálneho Španielska sú vzdialené od medzinárodného letiska Madrid v závislosti od polohy cca. max. do 200 km. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy : Let z Madridu (MAD) do Viedne cez Palma de Mallorca trvá cca. 3 ½ hod.

Pokiaľ je Vašou konečnou destináciou južná časť centrálneho Španielska: Priame lety z Viedne do Valencie ponúka letecká spoločnosť Niki (HG). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúka španielsky národný letecký prepravca Iberia (IB). Mestá sú vzdialené od medzinárodného letiska Valencia v závislosti od polohy cca. max. do 200 km. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy : Let z Valencie (VLC) do Viedne trvá cca. 2 ¾ hod.

Turistické atrakcie