Sicília

Sicília je najväčší ostrov Talianska s rozlohou 25.709 km2, ktorý je nazývaný „ostrovom Slnka“, hlavne vďaka subtropickému podnebiu s horúcimi letami a miernymi zimami. Ostrov obmývajú 3 moria Stredozemné, Tyrhénske a Iónske. Sicília bola prvým osídleným ostrovom v Stredozemnom mori. Od „čižmy“ je ostrov oddelený len Messinskou úžinou, ktorá má v najužšom mieste len 3 km, od Afriky je vzdialený len 140 km dlhým Tuniským prieplavom. Vďaka jej strategickej polohe na križovatke námorných ciest bola často cieľom dobyvateľov, čo výrazne poznačilo jeho kultúru, zvyky a gastronómiu.

Ostrov začali osídľovať už pred n.l. a jeho prvými obyvateľmi boli Sikanovia, Sikulovia a Elymovia. Kolonizácia ostrova začala v 11.storočí pred n.l. ju najprv ovládli Gréci, ktorí založili mestá Messina, Naxos a Syrakúzy, potom to boli Kartáginci, ktorí založili mesto Palermo, neskôr na celých 600 rokov ho ovládli Rimania. Po nich nasledovali dobyvatelia - Vandali, Ostrogoti, Arabi a Normani. Poslední dobyvatelia - Normani sa pričinili o rozkvet Sicílie. V neskorších obdobiach bojovala o Siciíliu takmer celá Európa. V roku 1861 sa stala súčasťou Talianska. Dlhá história a striedanie rôznych kultúr z nej spravilo jedno z historicky najpríťažlivejších miest - nájdete tu pamiatky staré takmer 5000 rokov od dôb fénickej a helénskej kolonizácie, cez rímske, arabské a normanské obdobie až k talianskemu baroku. Medzi typické Sicílske produkty patria olivy, mandle, citrusy, pistácie, vinič a nájdete tu aj aleje korkových dubov. Pri návšteve Sicílie určite ochutnajte tradičné sicílske jedlá - makaróny so sépiami, špagety so sardelami a ryby - čerstvé s bylinkami, cesnakom alebo kaparami a olivami.

Sicília je plná kontrastov jej symbolom je stále činná sopka Etna, pulzujúce Palermo, Syrakúzy s gréckymi ruinami. Veľkou atrakciou sú v neposlednom rade aj priľahlé Aeolské ostrovy - Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi a Panarea, ktoré sú od Sicílie vzdialené 30 až 80 km. Medzi obyvateľov Sicílie patrili aj známe osobnosti - Archimedes, Vincenzo Bellini, Luigi Pirandello, Salvatore Quasimodo, Giovani Falcone a množstvo iných. Mimoriadna krása krajiny , pekné pláže, množstvo antických pamiatok a v neposlednom rade aj priateľskosť a pohostinnosť miestnych obyvateľov vytvorili z tohto ostrova obľúbený cieľ turistov z celého sveta.