Ostrovy Sunda

Gili Islands

Ostrovy sú obľúbenou cieľovou destináciou pre turistov, ktorí hľadajú zážitky a skúsenosti na vzdialených ostrovoch. Sú to malé, nádherné, tropické vysnívané ostrovčeky. Každý ostrov má niekoľko veľmi malých stredísk, zvyčajne pozostáva z niekoľkých chatiek pre turistov a z reštaurácií. Osobné automobily, motocykle, autobusy sú zakázané na ostrove podľa miestnej vyhlášky, preto preferovaný spôsob dopravy je na bicykli alebo konským povozom tzv. cidomo. Oplatí sa vidieť: Potápanie v okolí Gili je populárne vďaka hojnosti života rýb a atraktívnych koralových formácií. Surfovanie na ostrovoch je takisto veľmi populárne. Počasie: tropické s pekným počasím po celý rok. Doprava: Z Bali sa na Gili islands dostanete buď loďou (4 hod.), rýchlo-loďou (2 hod.). Výlety na potápanie a susedné ostrovy s motorovými šlnami. Na ostrovoch premávajú len motorky a Tuk Tuky. Pláže: Biele pieskové, krásne pláže s krásnou azúrovou vodou.

Lombok

Dlhé roky ostával ostrov Lombok, umiestnený na východ od Bali, v tieni svojho známejšieho suseda. Lombok je zjednodušene povedané Bali pred 20-timi rokmi. Rozvojom modernej leteckej dopravy (niekoľko krát denne spojenie s Bali i ostatnými časťami Indonézie) a rozmachom svetového turizmu sa i on sám v súčasnosti stáva čoraz populárnejším miestom na turistických trasách.

Oplatí sa vidieť

na bicykli prebádať južný Lombok, užívať si ticho a čistotu pláže Mawan Beach na juhu Lomboku, trekkovanie, a surfovanie

Počasie

I keď sú oba ostrovy relatívne blízko seba, majú odlišnú klímu (Lombok je suchší ako Bali), flóru i faunu (Lombok je „divokejší“ ako Bali) Doprava: Na Lombok sa dá dostať z balijského prístaviska v Padang Bai rýchlo loďou.

Pláže

Pre Lombok sú typické nedotknuté biele piesočnaté pláže. Najznámejšou a najnavštevovanejšou lokalitou je 4 km piesočnatá pláž Senggigi, kde okrem výborného kúpania, šnorchlovania a windsurfingu nájdete i reštaurácie, obchodíky a bary.