Bali

Ostrov bohov a démonov, jediná hinduistická oblasť v Indonézii. Ostrov bujných prírodných krás, prívetivých a umenie milujúcich ľudí, si stále získava srdcia svojich návštevníkov. Ladné pohyby krásnych tanečníc, ukľudňujúci zvuk gamelanu a siluety balijských chrámov tvoria časť kúzla ostrova. Vydajte sa do jedného z posledných pozemských rajov.

Oplatí sa vidieť (pamiatky a zaujímavosti)

Počasie

Tropická klíma s vlhkým a horúcim počasím. Obdobie dažďov pretrváva od polovice septembra do apríla. Sezóna, v ktorej sa oplatí cestovať je jún až september (obdobie sucha).

Doprava

Medzi hlavné formy verejnej dopravy na Bali patria lacné autobusy, minibusy a bemos, ktoré fungujú na vnútorných trasách, alebo aj medzi mestami.

Stravovanie

Hlavnou potravou väčšiny Indonézanov je ryža, no na niektorých ostrovoch vo východnej časti Indonézie hlavné potraviny tvoria kukurica, ságo, manioková múka a sladké zemiaky. V strave prevládajú ryby a morské živočíchy na rôzne spôsoby. Kokos nájdete všade a okrem jeho spracovania na olej na varenie, sa jeho mlieko a dužina používa ako prísada do mnohých jedál. Koreniny a zvlášť čili korenie sú dôležitou esenciou pri väčšine jedál a v niektorých oblastiach sa používajú veľmi hojne, napríklad v západnej časti Sumatry a na severe ostrova Sulawesi. Každá provincia alebo oblasť má svoju vlastnú kuchyňu. 

Západná Sumatra je napríklad známa svojimi reštauráciami „Padang“, kde sa podáva horúce a veľmi korenené jedlo, rozšírené a známe v celej krajine. Bravčové mäso je špecialitou na ostrove Bali, v západnej Papui a v horách severnej Sumatry a severného Sulawesi. Pretože je indonézske obyvateľstvo prevažne moslimského vierovyznania, bravčové mäso sa obyčajne nepodáva, okrem čínskych reštaurácií, na miestach nemoslimského náboženstva a v priestoroch, kde sa podáva medzinárodná kuchyňa.

Po celý rok je dostatok tropickej a subtropickej zeleniny tých najrozmanitejších druhov a takisto aj ovocia. Kávu a čaj podávajú všade, od reštaurácií až po malé dedinské stánky. Je tu dokonca aj niekoľko pivovarov, ktoré vyrábajú pivo.

Na Bali sa vyrába „brem“, čo je vlastne ryžové víno a oblasť zvaná Toraja je známa svojím nápojom „tuak“ (nápoj získaný procesom kvasenia z plodu palmy). Indonézska kuchyňa sa vyznačuje takou rozmanitosťou, že by ste mohli urobiť doslova zbierku všetkých špecialít z každej oblasti v Indonézii. Avšak najrozšírenejšie sú „sate“ (grilované mäso napichnuté na špajgli), „gado-gado“ (zeleninový šalát s arašidovou omáčkou), „nasi goreng“ (opražená ryža so zeleninou a mäsom) a „bakmi goreng“ (opražené rezance). Čínske reštaurácie nájdete po celej krajine. Takisto aj výborné reštaurácie s európskou, japonskou a kórejskou kuchyňu.

Nakupovanie

Veľké mestá majú nákupné centrá, supermarkety a obchodné domy s pevne stanovenými cenami. Otvárací čas je od 9. do 21. hodiny každý deň a s kratším otváracím časom v nedeľu. V malých mestách môžu byť obchody zatvorené v čase popoludňajšej siesty - medzi 13. a 17. hodinou popoludní. Dohadovanie ceny je zvykom v malých obchodoch a na trhovisku.

Kuta je nákupnou Mekkou pre nákupuchtivých návštevníkov a miestnych obyvateľov, ktorí obľubujú šport, módny vzhľad, miestne známe návrhárske kúsky vytvorené priamo na Bali, alebo lesk svetových značiek. Počas hlavnej sezóny od júla do septembra a na Vianoce, niektoré obchody ponúkajú výpredaje, kde môžete ušetriť až 70%.

Oblasti, ulice, obchodné centrá

Viac informácií a možnostiach nakupovania v Bali nájdete na: http://www.indo.com/interests/shopping_bali.html

Pláže