Neapol

Neapol a okolie spadá do oblasti zvanej Kampánia, je to taliansky región s najvyšším počtom obyvateľov, ktorí sú koncentrovaní najmä v okolí hlavného mesta regiónu, významného prístavu plného historických pamiatok. Nečudo, Kampánia je veľmi úrodná oblasť, k čomu prispieva aj svetoznáma sopka Vezuv. Neapolský záliv má výbornú polohu v rámci celej krajiny aj Stredomoria a je jedným z najnavštevovanejších miest Talianska. Kampánia je vyhlásená prekrásnym prírodným prostredím, nádherným členitým pobrežím a priezračným morom, ale aj veľmi cennými historickými pamiatkami. Výborná je tiež kampánska kuchyňa, známy syr mozzarella pochádzajúci práve z tejto oblasti je ten „pravý“ – Mozzarella di Bufala. Navštíviť môžete aj niektorú z „byvolých“ fariem vo vnútrozemí (napríklad na ceste z Neapola na prehliadku paláca v Caserte).

Ak budete mať šťastie alebo sa vopred dohodnete, podarí sa Vám vidieť aj celý proces výroby tohto chutného syra. Ak to šťastie mať nebudete, nakúpite aspoň zásoby syrových a mäsových pochúťok v špecializovaných predajniach. Určite si nenechajte ujsť príležitosť prejsť si amalfské pobrežie. Tvorí ho 13 miest nachádzajúcich sa pozdĺž cesty vedúcej od Salernského zálivu do Neapola. Zálivy a morské útesy, rozmanité scenérie okúzlia návštevníkov mestečiek Vietri sul Mare, Cetara, Minori, Ravello, Scala, Praiano, Atrani, Positano, Amalfi, Conca dei Marini, Furore a Tramonti. Každé z týchto miest má poklad tvorený citrónovníkmi, záhradami, vilami, morom, plážami, neopakovateľnou vôňou a atmosférou. Miestni obyvatelia právom označujú túto časť Kampánie za najkrajšie miesto v Taliansku. Od Salerna cez Cetare k najkrajším scenériam v Amalfi a najospevovanejšom z týchto miest, Positano. Oblasť Cilento láka turistov zasa z iného dôvodu a to kombináciou historických pamiatok a nádherných pláží. Mnohé z nich boli ocenené tzv. modrou zástavou, ktorá je udeľovaná oblastiam s „prírode priateľským“ prístupom. Sem patria medzi inými aj strediská Castellabate, Agropoli, Palinuro, Marina di Camerota, či Punta Licosa (raj pre potápačov), Pollica, Ascea, Pisciotta a Sapri.

Pamiatky z dávno zašlých čias ako archeologické nálezisko Paestum s pozostatkami chrámov z roku 600 pred n.l. sú počas letnej sezóny krásne nasvietené a výlety do minulosti doprevádza hudba. V súčasnosti turisti navštevujú tri veľké, zachovalé chrámy v Paeste – Hérin, Neptúnov a bohyne Ceres. Vyššie sme spomenuli sopku Vezuv, neodmysliteľné sú aj následky jej činnosti z roku 79 n.l., kedy boli pochované mestá Pompeje, Herculaneum a Oplontis. Ich odhalené pozostatky si určite nezabudnite pozrieť.