Rím

Oblasť medzi Apeninami a Tyrhénskym morom, kraj s bohatou históriou, vynikajúcou kuchyňou a prekrásnou krajinou s charakteristickým hornatým reliéfom a vrchmi zvažujúcimi sa do azúrového mora. Poskytuje príležitosti pre všetky druhy turistiky od klasiky, ktorú reprezentuje dovolenkovanie pri mori, cez poznávacie zájazdy s programom história, architektúra veľkomiest až po agroturistiku. Lazio je kraj, ktorý svojou rozlohou v dvadsiatke talianskych regiónov patrí medzi stredne veľké, počtom obyvateľov sa však radí na tretie miesto po Campanii a Lombardii.

Ľudia žijúci v tomto regióne sú charakteristickí potomkovia Rimanov. Živí ich prevažne poľnohospodárstvo, rybolov, lákavá gastronómia a turistický ruch. Hlavné mesto kraja ale aj celého Talianska Rím je preslávené úchvatnou históriou, Vatikánom a v neposlednom rade aj futbalom. Zároveň je z celého sveta dobre dostupné leteckou dopravou. Mare di Roma, oblasť kam si chodia more užívať Rimania, zahŕňa pobrežie siahajúce od Lido di Ostia pri Ríme po Nettuno južnejšie pri Anziu v celkovej dĺžke 71 km. Anzio je letovisko vzdialené asi 50 km južne od Ríma. Je známe nielen pozostatkami sídla jedného z najkrutejších rímskych cisárov - Nera ale aj dlhými piesočnatými plážami prerušovanými plochými nízkymi skalami. V Anzio nezabudnite navštíviť preslávenú reštauráciu s rybími špecialitami „Ristorante da Romolo al Porto“. Ak budete mať šťastie, majiteľ - pán kuchár Walter - preslávený svojim umením nielen v Taliansku, Vám osobne pripraví a naservíruje tie najlepšie plody mora, aké ste kedy ochutnali. Nechajte si od neho poradiť.

Ďalšie prímorské letovisko Terracina sa nachádza na juhu regiónu Lazio asi 100 km od Ríma a 120 km od Neapola s prekrásnymi dlhými piesočnatými plážami. Vhodné na rodinnú dovolenku ale aj cesty za históriou vďaka vynikajúcej polohe medzi Rímom a Neapolom.