Benátky

Benátky, hlavné mesto severotalianskej oblasti Benátsko, ktorá nesie po meste aj názov, je obľúbeným miestom ciest aj našincov pre nezameniteľnú romantickú atmosféru a predsa len, povedzme si to na rovinu, Benátky skrátka musíte vidieť. Nie sú až tak ďaleko od našich hraníc a sú nám napríklad bližšie ako Miláno, Rím a iné významné miesta.

Do Benátok sa dostanete z rôznych letovísk talianskeho severovýchodu. Jedným z takých miest, kde vás aj niektoré slovenské cestovky dopravia je Lido di Jesolo – známa oblasť z azda každej ponuky talianskej cestovnej kancelárie. Ale tiež napríklad Eraclea Mare. Občas trochu zradné more, inak dobrá atmosféra, pokoj a predsa dostatok možností na vybláznenie nákupné možnosti. Z tejto oblasti to nie je do Benátok žiadna strašná cesta. O niekoľko desiatok minút dorazíte do prístaviska, kde nastúpite na loď. Ide o klasický trajekt pre ľudí, s ktorým sa budete viac a viac približovať k mestečku na vode, k Benátkam. Už z diaľky na vás bude dýchať nezameniteľná atmosféra, a v závislosti od počasia aj nejaký ten závan staroby.

Niektorí turisti ho vnímajú ako zápach, iní ako arómu, nič menej naozaj Benátky majú svoj pach starého mesta na vode, ktoré však nesmie zostať pri takomto popise a preto je potrebné napísať viac.