Talianske Alpy

Najväčší a najvyšší európsky horský masív Alpy zasahuje i na talianske územie. Celkovo je pohorie Álp dlhé asi 1200 kilometrov a vo svojej zbierke má najvyššie európske vrcholy : francúzsky Mont Blanc, ktorý je so svojimi 4810 m.n.m. najvyššou horou Európy, švajčiarske Monte Cervino (Matterhorn) a Monte Rosa. Vo východnej časti Alpského pohoria nájdeme vápencové Dolomity. Najvyšším bodom talianskych Álp je Courmayeur (4 748 m.n.m.), ktorý je sekundárnym vrcholom francúzskeho Mont Blanc.

Talianska časť Álp je najrozmanitejšia. Vďaka svojej polohe v južnej časti alpského masívu sú tu ideálne lyžiarske a zjazdárke podmienky najmä za slnečného počasia. Miestna klíma je i na horách príjemne prímorská. Nedostatku snehu sa nemusíte báť ani v areáloch Walliských Álp a Dolomitu. Alpské lyžovanie v Taliansku je čo do ceny lacnejšie než vo Francúzsku či Švajčiarsku a to dokonca za zrovnateľnú kvalitu ubytovacích kapacít i zjazdových tratí. Nie je divu, že talianske Alpy sú vyhľadávanejšie a poskytujú takisto kvalitné zázemie pre lyžovanie.

V časti južného Tirolska pri rakúskych hraniciach sa môžete ubytovať v príjemných penziónoch ponúkajúcich štýlové ubytovanie, zatiaľ čo napríklad Wallidské Alpy ponúkajú veľké rezidenčné komplexy. Obecne sú najdrahšími lokalitami Val d´Aosta, Breuil-Cervinia, Alta Badia a Val Gardena. Zjazdové trate majú pripravené pre každého niečo, od začiatočníka, ktorému ponúkajú voľné mierne terény až po zdatného lyžiara, pre ktorého je pripravené množstvo náročných zjazdov. Miestne zjazdovky bývajú veľmi starostlivo upravované a tak si môžu návštevníci jazdy na nich ozaj vychutnať. Alpy v Taliansku voľne prestupujú v nižšie Apeniny, ktoré sa tiahnu po celej dĺžke polostrova a v ich severnej časti vyniká skupina Apuánskych Álp s ťažbou mramoru.