Abruzzo

Abruzzo - druhý najnižší počet obyvateľov spomedzi talianskych regiónov, čo spôsobil historický vývoj spolu s geografickými podmienkami: kraj je prevažne hornatý a hlavným spôsobom obživy bol chov oviec. Dnes tu po pôvodných horských osadách ostali zoskupenia domčekov, takže stojí za to spestriť si dovolenku pri mori aj výletom do hôr. V hornatom vnútrozemí môžete vystúpiť aj na vrch Gran Sasso, ktorý je so svojimi 2.914m najvyšším vrchom v Taliansku (okrem Dolomitov na severe). Ponúka úžasný výhľad na obe moria obmývajúce Taliansko - Jadranské aj Tyrhénske. V rozprávkovej krajine nájdete aj vyše dvoch tuctov hradov a zámkov a 4 národné parky.

V blízkosti San Benedetto del Tronto (v regióne Marche), ktoré je považované za hlavné stredisko oblasti známej ako "Palmová riviéra" vyrástli ďalšie strediská - Martinsicuro, Alba Adriatica, Tortoreto Lido a jedno z najnovších stredísk Villa Rosa. Sette Sorelle (7 sestier) je 7 stredísk provincie Teramo vrátane Silvi Marina, kúpeľného mestečka, ktoré bolo pôvodne rybárskou dedinkou a dnes je jedným z najnavštevovanejších stredísk regiónu. Môžete tu stráviť aj dovolenku v tichšom prostredí a napriek tomu v blízkosti rušných centier s pestrými zábavnými možnosťami. Prímorská promenáda lemovaná palmami s vyznačenými chodníkmi je obľúbená hlavne milovníkmi bicyklovania, kolieskových korčulí a joggingu. Nájdete tu množstvo reštaurácií, kaviarní a barov.

Strediská sú ideálne na strávenie krásnej dovolenky aj vďaka príjemnej klíme. Ďalej na juh je pobrežie skôr skalnaté, pri mori sa krčia malé rybárske dedinky s typickými travocchi - malé rybárske chatky vyvýšené na koloch, ktoré sa dodnes používajú. V každom meste nemôže chýbať miestny trh, ktorý sa koná každý týždeň. Tovar začnú obchodníci vykladať väčšinou už okolo piatej hodiny ráno a odídu už okolo 13,30. Vo všeobecnosti platí, že na trhu nakúpite čerstvejšie a lacnejšie sezónne produkty ako v obchodoch, skúste požiadať aspoň o zľavu (sconto) pri nákupe oblečenia a podobného tovaru. Klimatické podmienky sú tiež vhodné na pestovanie vína, známe je Trebbiano a Montepulciano d´Abruzzo.