Kalábria

Najjužnejšia časť Apeninského polostrova s krásnou prírodou a prevažne hornatou krajinou, s čistým morom a atraktívnymi plážami. Turistami bola objavená až pred niekoľkými desaťročiami, preto sú jej krajina a prírodné scenérie takmer nedotknuté. Výraznejší nárast turistov v oblasti prišiel po tom, čo miestni rybári objavili na pobreží Riace v 80-tych rokoch dve bronzové sochy otrokov zo začiatku helénskej doby.

Dnes sú vystavené v hlavnom meste regiónu Reggio di Calabria v Museo Nazionale della Magna Grecia. Sochy „Bronzi di Riace“ už samozrejme nie sú jediným, čo sa ponúka k obdivu a láka turistov. Kalábria má bohatú históriu, nájdete tu pozostatky gréckeho osídlenia: hlavné mesto bolo druhým v poradí po meste Cuma, ktoré Gréci založili. Oblasť mala prívlastok aj „Magna Grecia“ vďaka kolonizácii, najmä od mesta Crotone na pobreží Iónskeho mora smerom na sever. Ďalšie vplyvy cudzích kultúr prišli tiež z východu, konkrétne v podobe albánskych usadlostí, ktoré tu utekajúci Albánci zakladali od 15.storočia.

Špička talianskej čižmy je obmývaná dvomi morami: na východnej časti Iónskym a na západnej Tyrhénskym. Hoci vzdialenosť zo strednej Európy je väčšia než k Benátskemu zálivu na severe, to, čo na Vás čaká v Calabrii na severe nenájdete: krajina tisícich prekvapení s krištáľovo čistým morom, príjemnými plážami a romantickým nádychom. Stojí za to absolvovať dlhšiu cestu autobusom alebo autom a cestou sa možno zastaviť v niektorom z mnohých zaujímavých miest, či skombinovať pobyt s inou týždňovou zastávkou napríklad na Palmovej riviére či v Toskánsku. Kto sa chcete na kalábrijský polostrov dopraviť letecky, môže využiť letisko v Lamezia Terme v strede regiónu alebo v Reggio di Calabria. Sem vedie aj železnica z Neapola. Z Reggio je to už na skok na Sicíliu (priama lodná linka do Messiny). Ubytovacie možnosti sú pestré a keď si prejdete ceny apartmánového ubytovania, možno Vás až zarazí cenová dostupnosť.