Basilicata

Rozlohou siedmy najmenší a hustotou obyvateľstva dokonca druhý najmenší región Talianska je ešte stále nepoznanou novinkou na našom trhu. Región je prevažne hornatý, na severe sa týči aj vyhasnutá sopka Monte Vulture, krajom preteká viacero riek a prírodnú scenériu dotvárajú aj jazerá. Basilicata má zaujímavú polohu - pobrežím sa dotýka na západe Tyrhénskeho mora a na východe Iónskeho mora. Pláže sú krásne, ešte nie príliš poznačené cestovným ruchom, na tyrhénskom pobreží prevažne skalnaté s malými romantickými plážami a zátokami, na východe piesčité.

Hoci v súčasnosti je kraj málo osídlený a vo vnútrozemí nájdete aj celkom opustené miesta, v minulosti tomu tak nebolo. Región bol obývaný už od čias Paeolitu o čom svedčia mnohé archeologické nálezy, v 13.storočí pred našim letopočtom sa sem začali sťahovať „Lyki“ z oblasti Dunaja (po ktorých dostal kraj v roku 1945 názov Lucania) a neskôr oblasť aj kultúrne obohatili Gréci, ktorí zakladali mestá v povodí riek: najznámejšie Metaponto, Heraclea a Posidonia. Emigrácia z regiónu prišla až neskôr v dôsledku ekonomických problémov, keďže obyvateľstvo sa živý prevažne poľnohospodárstvom a priemysel sa tu nerozvinul. Pretrvali však remeslá, hlavne keramika, práca s drevom a textilom a momentálne začínajú byť zaujímavé aj služby spojené s cestovným ruchom.

Kraj má dve provincie: Potenza a Matera, každé s časťou pobrežia a osobitým čarom. Potenza na západe je kraj hornatý s 30 km dlhým pobrežím. Mesto Maratea, klenot pobrežia má panoramatickú pozíciu v zálive Policastro na úpätí vrchu Mont San Biagio a tiež je nazývaná perlou Tyrhénskeho mora. Dych berie kombinácia zelene, malých pláží a skalnatých zátok, krištáľová voda a k potápaniu lákajú morské jaskyne. Za povšimnutie stojí aj kláštor zo 17.storočia venovaný Sv. Františkovi a nezabudnuteľný panoramatický výhľad sa ponúka z vrchu, na ktorom sa týči rozpažená socha Krista, symbol mesta Maratea. Vnútrozemie provincie Potenza tvoria nehostinné kopce so stredomorskou vegetáciou, jazerá Monte Cotugno, Pertusillo, Rendina a Monticchio. Siaha sem aj národný park Pollino, ktorý ďalej pokračuje v susednom regióne Calabria. Provincia Matera je rovnako hornatá, sú tu dôležité archeologické náleziská z gréckeho obdobia a príjemné nepoškvrnené pláže.

Rovnomenné hlavné mesto provincie je vytesané z kameňa a patrí do svetového dedičstva Unesco. Sú tu podzemné jaskyne, stavby prepojené schodmi a množstvo kostolov na ťažko dostupných miestach vytesaných do skál alebo v pôvodných jaskyniach. Návštevníka ohromí katedrála z bieleho kameňa postavená v románskom štýle. Celý región Basilicata je ideálny nie len na trávenie dovolenky pri mori, láka aj k pešej a cyklistickej turistike. Existuje mnoho trás, prepojených aj so susediacimi regiónmi Puglia a Calabria, pre zdatných i menej zdatných cyklistov, ktoré umožnia objaviť skryté zákutia tohto kraja, jeho mestá postavené v neuveriteľných formáciach na nehostinných skalách či uprostred lesnej zelene. Aj peší turisti sa môžu vybrať do srdca basilicaty, tzv. „Malých Dolomitov“. Cestou určite vyskúšate množstvo miestnych špecialít a ochutnáte miestne vína.