Gardské jazero

Lago di Garda sa nachádza na rozhraní krajov Trentino, Veneto a Lombardia, od Álp po Pádsku nížinu. Na severe ho ohraničujú vysoké hory, v tejto časti pripomína svojim tvarom fjord, južným smerom sa brehy jazera rozširujú a široká hladina pripomína more. Lago di Garda je najväčším talianskym jazerom ľadovcového typu. Rozkladá sa na rozlohe 369,98 km2 v blízkosti mesta Verona v severnej časti krajiny.

Svoju strategickú polohu získalo vďaka tomu, že sa rozprestiera na hranici troch regiónov, a to menovite Trentina - Alto Adige, Benátska a Lombardie. Severná časť jazera má pretiahnutý, fjordovitý tvar, južný je naopak guľatej podoby. Klíma okolo jazera je stredomorské, a preto je idálne najmä pre letnú dovolenku. Darí sa tu taktiež mnohým druhom plodín. Na severu je predovšetkým vinná réva, na juhu zase citrusy a olivy. Vďaka vetrom vanúcim v okolí jazera (najvýznamnejší je teplý vietor Ora) dáva Lago di Garda svojím náštevníkom ilúziu pobytu pri mori. Taktiež vďaka mnohým prúdom a vlnám je táto destinácia veĺmi vyhľadávaná všetkými milovníkmi vodných športov. Každý si tu môže dosýta užiť windsurfing, plachtenie, veslovanie alebo športové rybárenie. Okolie je vhodné taktiež pre turistiku či cyklistiku, in-line korčuľovanie, horolezectvo na tzv. ferratách (presne vymedzených "cestách"), jazdu na koni, tenis a golf a ďalšie druhy športov, vrátane tých plážových.

Jazero samozrejme ponúka taktiež množstvo kempov, pláží a hotelov, čo priamo dokresľuje stredomorskú atmosféru. Lago di Garda je obklopené hneď niekoľkými väčšími mestami, mestečkami či priamo turistickými letoviskami, takže na výber má prípadný zaujemca z širokej škály možností.