Valle d'Aosta

Severozápadný cíp Talianska je územím regiónu Valle d´Aosta, ktorý rozlohou 3.263km2, hustotou osídlenia ( 37 obyvateľa / km2 ) a počtom obyvateľov 121.000 patrí na posledné, dvadsiate miesto v Taliansku. Hraničí s francúzskym krajom Rhone Alpes na západe, na severe je to Švajčiarsko a východno-južným susedom je Piemonte. Práve susedné štáty majú veľký vplyv na politickú situáciu, kultúru a jazyk. Dlhé storočia bola Aosta súčasťou Francúzska. Miestne obyvateľstvo - Valdostania - rozprávajú francúzskym nárečím, pričom francúzsky jazyk je popri taliančine úradným jazykom. Menšina obyvateľstva žijúca na východe regiónu hovorí nemeckým dialektom. Kraj patriaci medzi tie najmenšie si dokázal vybojovať autonómne postavenie, preto takmer všetky dane putujú namiesto do Ríma, do vlastnej pokladnice. V príjmoch na obyvateľa sa teda radí medzi najbohatšie regióny Talianska. Hlavnému mestu Aosta sa hovorí tiež Alpský Rím. Prevažná časť územia leží vo vysokohorskom alpskom prostredí. Hory sú určujúcim faktorom pre všetky oblasti života ľudí. Údolie Aosta bolo odjakživa dôležitou cestou cez Alpy, čo dokazuje aj množstvo hradov. Význam údolia ako dopravnej tepny ešte narástol po otvorení tunela pod najvyšším vrchom Európy - Mont Blanc (Monte Bianco), ktorý sa nachádza na hranici s Francúzskom. Niekoľkonásobne tak vzrástol objem lyžiarskeho cestovného ruchu, ktorý patrí k hlavnému zdroju príjmov regiónu. Diaľnicu vedúcu z piemontského Turína do francúzskeho Chamonix lemujú hrady, ktoré si zaslúžia pozornosť návštevníkov pamiatok. Vysoké Alpy priťahujú milovníkov horskej turistiky a horolezcov, perfektné lyžiarske strediská napĺňajú miestne hotely lyžiarmi v zimnej sezóne. Príroda bola k tomuto malému kúsku Európy naozaj štedrá, veď s Francúzmi sa Valdostania delia o najvyšší vrch v Európe - Mont Blanc (4.810m), so Švajčiarmi o 5.najvyšší Matterhorn ( 4.478m ) a na pomedzí s Piemontom leží druhá najvyššia hora Monte Rosa ( 4.633m ). Najmasovejší zimný rekreačný šport - lyžovanie má vytvorené výborné podmienky v strediskách Courmayeur, Breuil-Cervinia-Valtournenche, La Thuile, Gressoney-St.Jean, Pila-Valle di Cogne.

Hrady - nedávno otvorený tunel pod Monte Bianco dal veľký význam diaľnici A5 vedúcej z Milána cez Turín, vedúcej do francúzskeho Chamonix. Vedie údolím naprieč celým regiónom, ktoré malo veľký význam už v dávnejšej minulosti, ako cesta cez Alpy. Údolie je lemované množstvom hradov, ktoré si zaslúžia niekoľkodňový výlet po alpských pamiatkach poznávajúc románsko-gotickú históriu. Údolie je husto pretkané hradmi, pričom z jedného je vidieť na nasledujúci aby si mohli navzájom vymieňať vizuálne signály. Pri ceste z Piemontu narazíte na prvý hrad nad mestečkom Pont St.Martin - ťažkodostupná pevnosť Bard, ktorá slúžila aj v dobyvateľskom ťažení Napoleonovi. Castello d Issogne - leží pod mestom Verres, je zrekonštruovaný a aj keď vyzerá ako zámok slúžil ako pevnosť, Castello di Verres - postavené na vyčnievajúcej skale plnil hlavne strážne poslanie, Castello di Ussel, Castello di Fenis - v blízkosti hlavného mesta, neslúžil ako pevnosť, ale ako luxusné sídlo šľachty. Smerom za hlavným mesto sa nachádzajú ešte dva - Castello di Sarre v ktorom je dnes múzeum kráľovského rodu, Castello di St.Pierre s prírodovedeckým múzeom.

Pešia turistika - vďaka prítomnosti vysokých alpských štítov s masívom nad 4000 m je oblasť centrom záujmu horolezcov a skialpinistov. Bežný turista by sa mal vo vysokých horách pohybovať len po vyznačených turistických trasách alebo na ťažšie túry v sprievode horského vodcu. Zaujímavé pre turistiku sú oblasti Monte Bianco, Matterhorn, Monte Rosa a najvyhľadávanejší Parco Nazionale del Gran Paradiso pod rovnomennou horou s výškou 4061 m. Pri potulkách po horách nezabudnite na výstroj, aj v letných mesiacoch sa často dostanete do výšky s teplotou pod nulou, preto je výbavou turistu kvalitná vetrovka, dobré turistické topánky, tričká, spacák, batoh, čiapka, okuliare proti slnku, opaľovací krém, fľaša s vodou, baterka. V horách je potrebné dbať pokyny horskej služby a v poslednej dobe je samozrejmosťou fungujúci mobilný telefón a turistická mapa s vyznačenými trasami.