Umbria

Krajina sa od počiatku roka farbí krásnymi odtieňami rôznych farieb až sa v lete obrovské lány rozžiaria žltou farbou slnečníc. Umbria ako jediný taliansky región ležiaci na Apeninskom polostrove, nemá more. Ohraničujú ho susedné Toskánsko, Lazio, Marche, ktorých charakter sa v Umbrii mieša do pestrého koktejlu. Všetky tri okolité kraje sú turisticky úspešné, vyhľadávané návštevníkmi z celého sveta. Neprítomnosť mora posúva Umbriu z hľadiska cestovného ruchu na vedľajšiu pozíciu.

Hlavné mesto Perugia spoločne s mestami Orvieto ( jedinečná gotická katedrála ), Assisi ( známe pútnické miesto - pôsobisko sv. Františka ) sú najväčšie lákadlá turistov, ktorí sa vydajú na cesty za poznávaním tohoto "zeleného srdca Talianska". Krajina v Umbrii a v Toskánsku má veľmi podobný charakter, preto pri svojich potulkách vnútrozemím ani nezistíte, v ktorom z krajov sa práve ocitáte. V oboch sa nachádzajú rovnako krásne farmárske obydlia, ktoré poskytujú agroturistické služby s typickým ubytovaním na farmách, ku ktorému patria špeciality miestnej kuchyne a preslávené vína. Umbria bola v minulosti postihnutá zemetraseniami, naposledy v r.1997, kedy boli značne postihnuté historické pamiatky aj množstvo drobných osád. O prístrešie vtedy prišlo vyše 100 tisíc obyvateľov, potomkov najstaršieho talianskeho kmeňa - Umbrov.

Historický vývoj tohto regiónu bol poznamenaný neustálymi vpádmi a bojmi, miestni obyvatelia sa sťahovali stále hlbšie do hôr, kde budovali opevnené horské sídla. Boje ustali v 16.storočia začlenením Umbrie do cirkevného štátu.