Molise

Turistickou klientelou len minimálne objavená oblasť Molise zaznamenáva v posledných rokoch rastúci záujem návštevníkov. Spolu s regiónom Abruzzo tvorili tieto susedné kraje do roku 1963 jeden región - Abruzzi. Molise preto nadväzuje na jeho tradície a so svojim susedom má veľa podobného nielen geograficky a historicky. Molise s rozlohou menej ako 4.500km2 tvorí tenký hornatý pás, husto zalesnený a popretkávaný dobre zachovalými zámkami.

Vytvára akýsi most prepájajúci dve rôzne kultúry - severnú a južanskú. Mnoho historických pamiatok patrí k svetovému dedičstvu Unesco. Poľnohospodárstvo je prevažujúcim spôsobom miestneho obyvateľstva, ako si zabezpečovať živobytie. Krajina sa nachádza v seizmicky aktívnej zóne, postihujú ju pomerne časté otrasy pôdy. Tento prírodný faktor vo veľkej miere ovplyvnil výzor krajiny po architektonickej stránke a to fádny štýl betónových stavieb, ktorý je charakteristický pre stredomorskú architektúru. Rozlohou a počtom obyvateľov je Molise na predposlednom mieste medzi 20 talianskymi správnymi krajmi, za ním je už len Aosta.

V poslednom období sa miestni začali zvýšenou mierou zaujímať o poskytovanie služieb cestovného ruchu, ktoré sú na výbornej úrovni. Oplatí sa vyskúšať dovolenku v niektorom z tunajších letovísk. Ich počet nie je veľký, ale budete milo prekvapení úrovňou služieb aj prírodným prostredím.