Marky

Región Marche patrí medzi menšie spomedzi talianskych regiónov. Na severe hraničí s krajom Emilia Romagna v blízkosti známeho letoviska Rimini, kde si aj turisti z Marche môžu chodiť vychutnať množstvo atrakcií, v blízkosti je miništát San Marino. Na západe hraničí s Umbriou a na juhu plynule prechádza do regiónu Abruzzo. Hlavným mestom regiónu je Ancona, ktorá leží na východnom pobreží v strede regiónu. Je známa hlavne ako významný moderný prístav, no aj ona sa pýši historickým centrom na vrchu, s dómom z 11.storočia z ktorého je krásny výhľad na more. Vo vnútrozemí je ešte krásna nepoškodená prírodná krajina, ktorú reprezentujú aj 2 národné a 4 regionálne parky.

Odporúčame navštíviť dramatickú horskú pevnosť San Leo v Sassocorvaro. Svätyňa v Loreto južne od Ancony každoročne priťahuje 4 milióny turistov z celého sveta. Kraj Marche je skutočne nádhernou oblasťou, kde nájdete piesočnaté pláže i skalnaté útesy zvažujúce sa do mora na 180 km dlhom pobreží Jadranu. V regióne nájde návštevník dva typy prímorských stredísk: veľké so živou atmosférou a rušným nočným životom plné turistov, pláže lemujú prevažne hotely. Sem patria Gabbice Mare, Pesaro, Senigallia a San Benedetto. Druhým typom sú menšie, prevažne apartmánové strediská. Nájde sa aj niekoľko miest pod Monte Conero s jedinečnými skalnatými zátokami.

Pláže v Marche sa môžu pochváliť najväčším počtom pláží s „modrou zástavou“ v Taliansku - toto ohodnotenie je udeľované plážam, ktoré spĺňajú viacero environmentálnych kritérií ako kvalita vody, manažment s ohľadom na prírodu, bezpečnosť a služby (v katalógu z týchto stredísk Pesaro, Fano, Grottamare a San Benedetto). Južná časť regiónu ktorá plynule pokračuje krajom Abruzzo je známa ako Palmová riviéra vďaka množstvu paliem ktoré tú rastú a spolu so záplavou oleandrov vytvárajú exotickú atmosféru. Pláže v strediskách sú prevažne vybavené servisom za poplatok, na okrajoch stredísk sú aj voľné úseky, ktoré sú menej preľudnené a môžete si ich zdarma užívať. Väčšina stredísk nie je len prímorským letoviskom, ktoré by bolo umelo vybudované za účelom rozvíjania cestovného ruchu.

Mestá majú svoju bohatú históriu a tak umožňujú návštevníkom nie len slnenie na pláži ale aj oddych v historických uličkách či prehliadku pamiatok. Výborná je aj miestna kuchyňa. Prevažujú v nej morské plody, typický rybací vývar (brodetto), pečené prasiatka (porchetta), králičie a baranie mäso. Z vín vyskúšajte Verdicchio, Rosso Conero a Rosso Piceno.