Liguria

Liguria je krajom dvoch tvárí: jej 317km dlhé pobrežie sa tiahne od La Spezie na východe, kde hraničí s Toskánskom až po Bordigheru pri francúzskych hraniciach na západe. Ligurská riviéra je tiež nazývaná kvetinovou rivierou vďaka množstvu paliem, agáve a tulipánových polí. Prekrásne pobrežie je prevažne skalnaté, no nájdete tu mnoho miest na kúpanie, malebné zátoky ako aj dlhé piesočnaté alebo kamienkové pláže vhodné pre deti. Zo severu lemujú región, široký len 7,5 až 38km, hory a pahorky Regione Liguria, pri meste Savona sa spájajú Alpy s Apeninami vrchom Colledi Cadibona. Vo vnútrozemí sa nachádzajú malé horské dedinky dýchajúce históriou a hoci sú len neďaleko od mora, kontrastujú s prímorskými mestečkami a tvoria tak druhú tvár Ligurie.

Miestna kuchyňa ponúka predovšetkým pokrmy z rýb a morských plodov, vnútrozemie jedlá z bravčoviny a používa miestny olivový olej. Liguria sa rozlohou radí až na tretie miesto odzadu spomedzi 20 talianskych regiónov, hustotou obyvateľstva je naopak tretím naľudnatejším regiónom. Hlavným mestom regiónu je známe mesto Janov (Genova), najvýznamnejší taliansky prístav z medzinárodného hľadiska, exportujú sa odiaľto autá značiek Fiat a Lancia. Janov je známy aj ako rodisko Kištofa Kolumba, kolíska vynikajúceho futbalu a malebným historickým centrom, ktoré tvoria mramorové budovy. Najväčšie stredoveké staré mesto v Európe tvorí labytrint uličiek, zachovalo sa tu tiež množstvo umeleckých pamiatok a môžete navštíviť niekoľko zaujímavých múzeí. Hlavným východiskovým bodom je námestie Piazza de Ferrari v okolí ktorého je dom Opery či Palác dóžov. Typickú atmosféru má aj množstvo rybárskych krčiem v okolí prístavu. Napriek meniacim sa klimatickým podmienkam je podnebie v Ligurii stále prevažne mierne a príjemné, preto túto oblasť počas letnej sezóny odporúčame klientom, ktorý chcú stráviť dovolenku pri mori, no nie v horúčavách.

Hlavnou prednosťou a charakteristickým prvkom dovolenky na Ligurskej riviére je vysoká úroveň služieb, ktoré sa viažu na cestovný ruch. Práve preto ju navštevujú náročnejší klienti predovšetkým zo západnej Európy - Francúzi, Nemci, obyvatelia Beneluxu a severských krajín. Z vychytených stredísk náročnej majetnej kleinteli je snáď najznámejšie Portofino. Na príťažlivosti oblasti dodáva blízkosť francúzskej riviéry, Cannes, Monaco či Monte Carlo. Významným dopravným spojením v tejto oblasti je železnica vedúca popri pobreží, ktorá je dobrým spojením medzi jednotlivými strediskami.