Palawan

Palawan je ostrovná provincia Filipín. Jej hlavné mesto je Puerto Princesa s 130.000 obyvateľmi, leží asi v strede južného pobrežia pri mori Sulu, 500 km juhozápadne od Manily. Palawan je najväčšou provinciou čo sa týka rozlohy. Ostrov Palawan má dĺžku 425 km, šírku 40 km, rozloha je 11.785 km². Najužšie miesto je iba 8,5 km široké. Má 755.412 obyvateľov. Palawan je považovaný za poslednú filipínsku ekologickú hranicu. Provincia sa môže pochváliť mnohými nádhernými plážami a letoviskami a je to miesto, kde sa nachádza Národný morský park Tubataha Reef, jedna z pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Horská reťaz sa tiahne pozdĺž celého ostrova, najvyššia hora Mantalingaian je 2.085 m vysoká. Ostrov bol do konca 20. stor. obklopený rozsiahlymi koralovými útesmi, potom boli zničené dynamitovým a kyanidovým rybárstvom.

Oplatí sa vidieť (pamiatky a zaujímavosti)

Počasie

Cestovateľ, ktorý chce tráviť čas na Palawan by mal vedieť, že je tu dlhé obdobie dažďov. Jedinou nevýhodou obdobia sucha je, že je tiež najhorúcejšie obdobie roka a vládne často vysoká vlhkosť. Obdobie dažďov začína v júni a označuje čas v roku, kedy sa dôrazne neodporúča návšteva ostrova. Prvé tri až štyri mesiace obdobia dažďov je oblasť zasiahnutá ťažkými monzúnmi. Vtedy hrozia škody z tropickej búrky, zvyčajne ovplyvňujú  najviac severnú časť Palawan. Počnúc novembrom sa dažde upokoja do prípustnej miery s výnimkou východnej časti. Dažde pokračujú až do začiatku marca. Začiatkom marca je vynikajúci čas plánovať cestu na Palawan, pretože počasie nie je mokré a neznesiteľne horúce a dažďov je menej.

Doprava

Nakupovanie

Na Palawan je široký výber nákupných možností. Ostrov sa pýši nespočetným množstvom obchodov, stánkov a arkád, ktoré nájdeme v jeho rezortných destináciach. Najobľúbenejšími položkami sú perlete, módne šperky, ovocie, rezbárske výrobky a miestne remeselnícke výrobky. Perlová farma Iwahig ponúka ručné vyrobené predmety a rezbárske výrobky od väzňov.

Stravovanie

Na ostrove Palawan je množstvo stravovacích možností. Obľúbené sú nasledovné reštaurácie:

Potápanie

Na ostrove Palawan je 28 potápačských destinácii. Zaujímavé je navštíviť:

Pláže