Cebu

Cebu je ostrov skupiny Visayas. Má rozlohu 4.468 km², jeho hlavné mesto je Cebu City. Je takmer 300 km dlhý takmer v severno-južnom smere, najširšie miesto má viac ako 70 km.Je obklopený množstvom väčších susediacich ostrovov: na juhovýchode leží Bohol, na východe Pacijan, na severovýchode Leyte, na severozápade Bantayan, na západe Negros a na juhu Siquir. Mesto Cebu je kombinácia prudko rastúcej hospodárskej metropoly a tropického raja. Modré lagúny a svieža morská voda pri rajských plážach nadchýnajú kúpeľných hostí. Potápači prichádzajú kvôli mimoriadne krásnym koralom a pestrým húfom tropických rýb.

Oplatí sa vidieť (pamiatky a zaujímavosti)

V meste:

Mimo mesta:

Počasie

Na Cebu vládne priemerná ročná teplota 26° C. Vysoká vlhkosť vzduchu a teploty okolo 30°C sú cez deň typické. Najchladnejší mesiac je január, najhorúcejší mesiac je máj. Ostrov leží v zóne pravidelne vyskytujúcich sa tropických smrští. S monzúnom prichádza väčšina zrážok v júni až októbri. Podnebie a počasie sú priaznivo ovplyvňované morom. Nie je tu žiadne vyslovene obdobie sucha alebo dažďov. Prší aj „tu i tam“ a často poskytuje oblačná pokrývka trochu ochrany pred žiarivým slnkom. Cebu sa prezentuje ako stále zelený ostrov.

Doprava

Na Cebu sa dostaneme lietadlom na Medzinárodné letisko Mactan-Cebu, na ostrove susediacom s Cebu. Letisko je druhé najdôležitejšie na Filipínach. Priame spojenie so Singapúrom, Hong-Kongom, Tajvanom, Čínou, atď. Lety aj do vnútrozemia Filipín. Z letiska taxíkom alebo hotelovými mikrovanmi za 20 min. do mesta Cebu. Medzinárodný letiskový poplatok 550 peso, vnútrozemský 200 peso.

Loďou - prístav Cebu je prepojený loďami a rýchlymi trajektami s destináciami ako Manila, Davao, Butuan, Zamboanga a Cagayan de Oro.

Na výlety z mesta môžeme použiť

Nakupovanie

Stravovanie

Skvelá vec na Cebu je, že zatiaľ čo je ostrovným rajom na jednej strane, je to tiež sofistikované mesto s celým radom celkom slušných reštaurácií. Pouličné jedlá sa ponúkajú v hojnom množstve a sú úžasne lacné. Môžete si kúpiť najrôznejšie pochúťky z filipínskych pouličných stánkov roztrúsených po celom Cebu City. Z domácej kuchyne treba ochutnať:

Reštaurácie

Na Cebu sú čínske, japonské, kórejské, talianske a samozrejme aj miestne reštaurácie. Okrem toho je tu tiež medzinárodná kuchyňa, ako americká, španielska, thajská a indická. Dve skvelé reštaurácie sú:

Niektoré ďalšie obľúbené reštaurácie

Potápanie

Cebu je potápačský raj. Potápanie je možné po celý rok. Najlepší čas je od novembra do mája. Potápačské miesta na Cebu sú veľmi rozmanité. Cebu ponúka výborne porastené strmé svahy a pekné koralové záhrady s bohatými druhmi rýb. Potápači môžu zažiť stretnutia s veľkými rybami, preskúmať jaskyne alebo navštíviť vraky. Z ostrova môžu podniknúť tiež výlety na veľmi zaujímavé potápačské miesta ako Bohol, Negros, Camiguin a iné ostrovy.

Pláže

Cebu a susediace ostrovy majú početné pláže s krásnym bielym pieskom. Jedným zo vzácnych šperkov na Cebu je poloostrov Moalboal – stal sa slávnym kvôli báječným bielym pieskovým plážam, polostrov je takmer úplne pohltený vodou. Pláže sú svetovej triedy a potápačské miesta sú jednými z najlepších v Ázii. Je obklopený vysokými horami. Sú tu tiež potápačské základne. Blízkoležiaci východný susedný ostrov Mactan je spojený dvoma mostmi s mestom Cebu a na ňom sú početné pláže (viac ako 20). Barili, ležiace juhozápadne od Cebu City (61 km), má imponujúci rad  bielych pieskových pláží, ktorými sa pýšia Filipíny.