Bohol

Ostrov Bohol je vedľa Boracay a Cebu jeden z najznámejších ostrovov (10. najväčší ostrov) a patrí k ostrovnej skupine Visayas. Leží asi 700 km južne od Manily. Má 4117 km² a 850 000 obyvateľov. Má len málo sprístupnených pláží, pretože okolo ostrova je zóna plytkej vody. Skutočné pláže sú na príbrežných ostrovoch, najznámejšie z nich sú Alona Beach na ostrove Panglao, a na ostrovoch Balicasag a Cabilao. Hlavné mesto je Tagbilaran. Je potrebný adaptér na európske zástrčky. Dá sa dohovoriť po anglicky.

Oplatí sa vidieť (pamiatky a zaujímavosti):

Počasie

Bohol leží trochu južnejšie od zlopovestnej „tajfúnovej cesty“, a preto sú tajfúny zriedkavé. Nevypočitateľný čas je ale od augusta do decembra, kedy často prší. Koncom decembra začína suché obdobie, ktoré trvá do apríla. Potom začína opäť občas pršať. Teploty na Bohol sú cez deň medzi 28 °C a 35 °C, v noci sa ochladí na cca. 25 °C. Najhorúcejšie je od apríla do júla.

Doprava

Nakupovanie

Bohol a Filipíny všeobecne nie sú nákupným rajom. Dá sa tu však všetko kúpiť čo človek k dennému životu potrebuje. Na pláži Alona je niekoľko kioskov so suvenírmi a minitrhov, početné obchody pre potápačov a šnorchlerov. V meste Tagbilaran sú 2 väčšie skutočné nákupné centra,  potravinové reťazce a i.:

Priaznivo sa dajú zaobstarať okuliare a zubná náhrada (od 50 EUR), kompletná zubná náhrada stojí medzi 100,- a 200,- EUR.

Stravovanie

V Tagbilaran sú dobré reštaurácie:

Na ostrove Panglao odporúčame:

Všade na plážach nájdeme rýchle občerstvenie v stánkoch.

Potápanie

Je asi hlavná činnosť mnohých turistov na ostrove a priľahlých ostrovoch. Je tu množstvo potápačských škôl. Najviac potápačských základní je na pláži Alona. Z pláže Alona vedú kratšie potápačské výlety na Balcasag (40 min.), celodenné výlety na Cabilao (45 km).

Pláže

Na ostrove Bohol, resp. Panglao je viacero pláží. Uvedieme niektoré:

Ostrov Panglao Island, leží na juhozápade ostrova Bohol. Má nádherné pláže s jemným pieskom Dostanete sa na neho autom z letiska Tagbilaran City na juhozápade ostrova Bohol s ktorým je spokený cestou, alebo z ostrova Cebu za 2,5 hodiny z toho trvá plavba trajektom cca 1,75 hodiny