Washington

Washington, D.C. , formálne District of Columbia a bežne označovaný ako Washington, "dištrikt (okres)", alebo jednoducho D.C., je hlavné mesto USA. Dňa 16. júla 1790 Kongres Spojených štátov schválil vytvorenie federálneho dištriktu, aby sa stal štátnym hlavným mestom ako to povoľuje americká ústava. Dištrikt teda nie je súčasťou žiadneho štátu USA. Tento bol vytvorený na pozemkoch pozdĺž rieky Potomac, darovaných štátmi Maryland a Virginia, avšak časť Virginie bola vrátená Kongresom v roku 1846.

Nové hlavné mesto, pomenované po George Washingtonovi, bolo založené v roku 1791 na východ od predtým existujúceho prístavu Georgetown. Kongres zjednotil mesto Washington, Georgetown a zostávajúce neregistrované oblasti v rámci dištriktu pod jednu mestskú vládu v roku 1871. Mesto zdieľa svoje meno so štátom USA – Washingtonom. ktorý sa nachádza na pobreží Tichého oceánu. Washington, D.C. mal v roku 2011 okolo 617.996 obyvateľov. Dochádzajúci z okolitých predmestí Marylandu a Virgínie zvyšujú populáciu mesta na viac ako jeden milión počas pracovného týždňa. Metropolitná oblasť Washington, ktorej je dištrikt súčasťou, má populáciu takmer 5,6 miliónov, čo je siedma najväčšia metropolitná oblasť v krajine.

Centrá všetkých troch vetiev federálnej vlády Spojených štátov sa nachádzajú v dištrikte, rovnako ako mnoho národných pamiatok a múzeí. Washington, D.C. hostí 176 cudzích veľvyslanectiev ako aj ústredie Svetovej banky, Medzinárodný menový fond, Organizáciu amerických štátov (OAS), Medziamerickú rozvojovú banku a Panamerickú zdravotnú organizáciu (PAHO). V meste sa taktiež nachádzajú sídla mnohých ďalších inštitúcií ako sú odbory, neziskové organizácie, lobistické skupiny a profesijné združenia. Dištrikt je riadený miestne zvoleným starostom a 13 člennou mestskou radou. Avšak Kongres Spojených štátov má zvrchovanú moc nad mestom a môže zvrátiť miestne zákony. Obyvatelia preto majú menej samosprávy ako obyvatelia amerických štátov.