Doprava

Existuje viacero spôsobov dopravy na novom Novom Zélande ktoré môžete využiť:

Lietadlo

Miestna letecká doprava je veľmi hustá a rýchla a pomerne lacná. Najväčšie hlavné letisko je v Aucklande a ďalšie sú v mestách Wellington, Chrischurch a Napieru. Národnou leteckou spoločnosťou je Air New Zeland, ktorá ponúka aj vnútroštátne lety medzi Severným a Južným ostrovom. Inou alternatívou je letecká spoločnosť Qantas.

Vlak

Hlavným železničným prepravcom je novozélandská spoločnosť Tranz Scenic. Cestovanie vlakom je pomerne drahé a železničná sieť nepokrýva všetky oblasti NZ.

Autobusová doprava

Hlavné spoločnosti zabezpečujúce dopravu sú Intercity a Newmans. Cestovné lístky sa kupujú priamo u vodiča. Čo sa týka prepravy, autobusová doprava je najlacnejšou. Autobusové zastávky sú často situované v blízkosti hotelov a ubytovaní. Vodiči sú ochotní pomôcť pri nakladaní objemnej batožiny.

Loď

Najznámejšia lodná trasa je trajektová preprava medzi Severným a Južným ostrovom na trase Wellington-Picton. Spojenie je niekoľko krát denne a zabezpečuje ho spoločnosť Bluebridge alebo Interislander, ktoré ponúkajú aj spojenia prostredníctvom katamaránov. Sú síce rýchlejšie, ale aj drahšie. Orientačná cena je 210 NZD (2 osoby + auto).

Auto

V prípade, ak máte dostatok času a peňazí odporúčame zapožičať si auto. V tomto prípade je tu možnosť využitia miestnych autopožičovní (Hertz, Britz..) s možnosťou prenajatia si aj karavánov. Stopovanie je bezpečné a domáci obyvatelia dokážu ochotne zastaviť. Neodporúča sa však cestovať samým osobám a najmä ženám.