Austrália

Austrália, oficiálne Commonwealth of Australia, je krajina na južnej pologuli. Skladá sa z pevniny Austrálsky kontinent, ostrova Tasmánia a veľkého množstva menších ostrovov v Indickom a Tichom oceáne. Susediace krajiny sú Indonézia, Východný Timor a Papua Nová Guinea na severe, Šalamúnove ostrovy, Vanuatu a Nová Kaledónia na severovýchode a Nový Zéland na juhovýchode. Je jedinou krajinou, ktorá má celý kontinent pre seba. Svetovo preslávená svojimi prírodnými divmi a širokými, otvorenými priestranstvami, svojimi plážami, púšťami, bušom je jednou z najurbanizovanejších krajín sveta. Je tiež dobre známa pre kozmopolitné atrakcie svojich veľkých miest ako Sydney, Melbourne, Brisbane a Perth.

Hlavné mesto

Canberra

Počet obyvateľov

21,234,176 miliónov

Počet štátov

6 štátov a 2 teritória

Rozloha

7 686 850 km2

Používaný jazyk

úradný jazyk je angličtina

Náboženstvá

katolícke 27,3%, anglikánske 23,9%, ostatné kresťanské 22,8%, hinduistské 0,8 %, moslimské 1,7 %, budhistické 2,1 %, židovské 0,5%.

Mobilní operátori

roamingom podporované siete: Hutchisson, Telstra, Optus. Pre bližšie informácie kontaktujte svojho mobilného operátora.

Elektrifikácia

240V/50Hz (trojkolíková zástrčka typ I)

Mena

Austrálsky dolár (AUD), 1 AUD = 0,811762 EUR, 1 EUR = 1,23219 AUD, 1 AUD = 1,07499 USD. Pozn.: v tomto texte budeme namiesto AUD používať označenie dolár.

Kreditné karty

Akceptujú sa American Express, Diners Club. MasterCard a VISA.

Časové pásmo

UTC +8 až +10

Vzdialenosť z Bratislavy

15 911 km do Sydney

Dĺžka letu z Viedne

do Sydney asi 18 hodín

Bezpečnosť

Bezpečnosť je na primeranej úrovni. Doporučujeme urobiť si dve kópie cestovného pasu, jednu kópiu nechajte doma a jednu si uložte u seba na inom mieste ako ostatné dokumenty. Nenechávajte bez dozoru príručnú batožinu v internetových kaviarňach a krčmách. Buďte opatrní pri chôdzi v noci v rušných turistických oblastiach. Dajte si pozor pri výberoch hotovosti v bankomatoch. Vakcinácia: pred cestou do Austrálie je vhodné navštíviť svojho lekára alebo špecializované pracovisko a informovať sa o možnom očkovaní.

Bežné náklady

Austrália je obrovská krajina. Ceny sú rozdielne v závislosti od miesta, kde sa zdržiavate. Kúpte si pred cestou kvalitnú turistickú príručku o krajine.