Geografia

Austrália je najmenší kontinent, ale šiesta najväčšia krajina svojou rozlohou. Austrália je ohraničená na západe Indickým oceánom a na východe južným Tichým oceánom. Tasmanské more leží na juhovýchode, oddeľujúc Austráliu Nového Zélandu, zatiaľ čo Koralové more leží na severovýchode. Papua-Nová Guinea, Východný Timor a Indonézia sú jej severní susedia, oddelení od Austrálie Arafurským morom a Timorským morom.

Austrália je veľmi silno urbanizovaná, väčšina populácie je sústredená pozdĺž východného a juhovýchodného pobrežia. Väčšina vnútrozemských oblastí krajiny je polovyprahnutá. Najviac ľudnaté štáty sú Viktória a Nový Južný Wales, ale zďaleka najväčšiu rozlohu má Západná Austrália . Austrália má veľké plochy, ktoré boli odlesnené na poľnohospodárske účely, ale mnoho prirodzených lesných plôch prežíva v rozsiahlych národných parkoch a ďalších nerozvinutých oblastiach. Dlhodobé austrálske záujmy sa týkajú slanosti, znečistenia, straty biodiverzity a správy a ochrany pobrežných oblastí, najmä Veľkého bariérového útesu.

Regióny

Austrália má 6 štátov a 2 teritória. Tieto sú rozdelené na nasledovné regióny:

Ostrovy

Austrália má 9 ostrovov, obývané sú nasledovné: Lord Howe ostrov, Norfolk ostrov, Vianočný ostrov, Kokosové ostrovy, Koralové atoly, Torres Strait ostrovy. Málo obývané alebo neobývané sú: Ashmore a Cartier ostrovy, Heardov ostrov, McDonaldove ostrovy a Macquarie ostrov.

Najdôležitejšie mestá

Nižšie je výber deviatich z najpozoruhodnejších miest Austrálie.