Veľký bariérový útes

Veľký bariérový útes je koralový útvar, najväčší na svete, ktorý sa nachádza pri tichomorskom pobreží Queenslandu. Ponúka veľkolepé zoskupenie morského života a úžasné možnosti potápania. Koraly majú až 18 miliónov rokov, najväčšia časť útesu je stará asi dva milióny rokov. Rozprestiera sa na dĺžke viac ako 2000 km východne od austrálskeho kontinentu vo vzdialenosti až 300 km od pobrežia. Na juhu začína v blízkosti obratníka kozorožca pri ostrove Lady Elliot a siaha na severe po Torresovu cestu, ktorá oddeľuje Austráliu od Novej Guinei. Je to najväčší koralový systém zeme a súčasne najväčšia stavba vytvorená živými organizmami. Niektorí označujú Veľký bariérový útes ako najväčšiu bytosť zemegule a v skutočnosti je to živá štruktúra, ktorú môžeme vidieť z kozmu. Na záchranu tohto jedinečného prírodného priestoru bol Veľký bariérový útes 26. oktúbra 1981 zapísaný do svetového kultúrneho dedičstva. Oblasť Veľkého bariérového útesu pozostáva v skutočnosti z asi 2 600 jednotlivých útesov. Rozlišujeme medzi útesmi nachádzajúcimi sa pri k moru klesajúcom pobreží a pri ostrovoch, a skutočným bariérovým útesom na okraji kontinentálnej plytčiny , ktorý leží za morským zálivom až do hĺbky 60 m. Oblasť zahrňuje asi 600 kontinentálnych ostrovov ako aj 350 koralových ostrovov.

Celodenné výlety loďou k Útesu - celodenné výlety k útesu sa organizujú z väčšiny dĺžky pobrežia Queenslandu. Všeobecne povedané, čím severnejšie sa z pobrežia vydáte, tým je kratšia cesta k Útesu, keďže on sa približuje k pobrežiu v blízkosti Mysu utrpenia. Všeobecný plán prepravy pre hlavných operátorov stanovuje odchod skoro ráno. O niekoľko hodín neskôr vystúpite na pontóne alebo ostrovčeku, kde si zakúpili práva, potom zvyčajne dostanete obed a neskoro popoludní sa vrátite do prístavu. Sprievodcovia sa vždy vracajú k jednej alebo dvom konkrétnym lokalitám, a nie je nezvyčajné, keď niekoľko lodí je vzdialených od seba iba niekoľko sto metrov. Tieto typy ciest sú ponúkané (aspoň) z pevninových pobrežných miest - Mys utrpenia, prístav Douglas, Cairns, Townsville, pláž Airlie (Shut Harbour), Mackay, Gladstone a 1770 (od severu k juhu). V cestovných príručkách si pozrite podrobnejšie informácie, pretože nie všetky cesty sa realizujú každý deň z každého mesta.

Útesové ostrovy - existuje veľa ostrovov roztrúsených pri pobreží Queenslandu, združených do niekoľkých rôznych ostrovných skupín. Mnohí sprievodcovia organizujú jednodňové výlety, nočné pobyty, alebo oboje, ponúkajúc veľmi rozdielne štandardy ubytovania. Nie všetky ostrovy pri pobreží sú na Útese. Niektoré z nich sú kontinentálne ostrovy, niektoré koralové ostrovy. Niektoré z kontinentálnych ostrovov majú koralové záhrady pri pláži, iné nie. Niektoré ostrovy sa hemžia morským životom a iné ho majú málo. Pozrite si špecifické cieľové príručky, či ostrov, ktorý chcete navštíviť, je rajom pre šnorchlérov, alebo je to len príjemné miesto na roztiahnutie lehátka a relax.