Turistické atrakcie

Morský park Veľký bariérový útes - existuje veľa miest, z ktorých so môžeme dostať k Útesu. Mesto Cairns je považované za bránu do Útesu, ale lode odchádzajú aj z Airlie Beach, Cooktown, prístavu Douglas, Mission Beach, Townsville a Yeppoon.

Pumpkin Island Eco Retreat (Tekvicový ostrov, ekologicky odlúčený), Yeppoon. Nachádza sa medzi ostrovmi Great Keppel a North Keppel. Ostrov Pumpkin je vedľa pobrežia Capricorn v blízkosti Yeppoon. Je to šumivý klenot zasadený do Morského parku Veľký bariérový útes. Tu nájdete len päť veľmi štýlových, ekologických chát s vlastným stravovaním, zásobovaných energiou vetra a slnka s výhľadom na kryštálovú pláž. Každá chata pojme štyri až osem hostí (maximálne 30) a je plne samostatná, zariadená s veľmi moderným vkusom. Cena 300 dolárov.

Ostrov Bedarra, Queensland - je to súkromný ostrov medzi Veľkým bariérovým útesom a plážou South Mission na pevnine. Na ostrove je luxusný rezort skladajúci sa zo 16 víl zasadených do dažďového pralesa. S maximálnym počtom ubytovaných 32 v každej dobe, ostrov zostáva veľmi tajomným pre vonkajší svet. Veľký bariérový útes je neďaleko a môžu byť zorganizované výlety na šnorchlovanie a potápanie k Veľkému bariérovému útesu.

Potápanie

Veľký bariérový útes je preslávená potápačská destinácia, hoci potápači so skúsenosťami z trópov považujú jeho časti za príliš opotrebované a poškodené. Väčšina cestujúcich sa učí potápať v Townsville, Cairns a prístave Port Douglas: všetky majú veľmi súťaživý potápačský priemysel. Väčšina študentov radšej robí dvojdňové bazénové a triedne kurzy, po ktorých nasleduje dvoj - alebo trojdňová plavba na lodi s návštevou Útesu na východ od Cairns. Je možné učiť sa s nejakými operátormi, ktorí cestujú na Korálové more, ale overte si najprv obtiažnosť ich potápačských lokalít.

Kurzy potápania na zemi stoja okolo 500 dol., potápačské kurzy na lodi stoja 700 dol. a viac. Celodenné výlety k útesu sú k dispozícii od Cairns a Port Douglas s potápačskými špecialistami. Tieto výlety zahŕňajú asi 2 hodiny cesty loďou v každom smere a stoja 170 - 200 dolárov. Väčšina sprievodcov robí trojdňové plavby na útesy východne od Cairns, ceny začínajú na zhruba 500 dolárov za 3 dní potápania a 2 noci na lodi, vrátane jedla.

Šnorchleri sa môžu zúčastniť na týchto cestách za znížené ceny, ale overte si najprv vhodnosť ich miest na šnorchlovanie. Seriózni potápači všeobecne preferujú päťdňovú alebo sedemdňovú plavbu s návštevou Korálového mora na severe. Väčšina výletov loďou môže byť až o 40% lacnejšia, ak si rezervujete zájazd last minute. Má to však ako vždy určité riziko. Napriek tomu väčšina potápačov prehlasuje, že keď sa budú snažiť podarí sa im to. Potápačské cestovné kancelárie vám tiež môžu poradiť. Niektoré ostrovy sú lemované útesom a je možné sa potápať alebo šnorchlovať z brehu.

Južná časť útesu neďaleko Townsville je známa predovšetkým vrakom Yongala, ktorý možno navštíviť aj v rámci celodenného výletu z Townsville, Ayr a ostrova Magnetic. Loď Yongala sa potopila v roku 1911 do hĺbky asi 30 metrov. Vzhľadom k tomu, že dno je inak nevýrazné v tejto oblasti, je útočiskom pre ryby a koraly. Avšak, keďže miesto je nechránené, mnoho výletov musí byť zrušených pri nepriaznivých poveternostných podmienkach.