Oludeniz

Letovisko Ölüdeniz sa nachádza zhruba 15 km od známejšieho rezortu, starého antického mesta Fethiya. Stredisko je jedno z najviac vyhľadávaných na celej Egejskej riviére. Ölüdeniz v pôvodnom jazyku znamená „Mŕtve more“. Jeho názov dokonale vystihuje pokojné a krištáľovo -čisté more, ktoré obmýva tunajšie pobrežie. Okolie letoviska je obklopené prekrásnymi plážami (dokonca jednými najkrajších v Európe), bohatou zeleňou a nad mestečkom sa vypínajú vrcholy pohoria Taurus. Tie presahujú aj 1000 metrov nad morom. Ölüdeniz ponúka výborné podmienky pre pokojnú rodinnú dovolenku. Jedným z najvyhlásenejších plážových rezortov Turecka je bezpochyby záliv Ölü deniz s nádhernými tyrkysovými vodami a slnečnou lagúnou. V skutočnosti vyzerá ešte lepšie ako ho zachytávajú samotné fotografie v kanceláriách cestovných agentúr. Z vrcholov horskej oblasti Babadag sa môžete spustiť na paraglidingovom padáku a pozorovať túto nádhernú scenériu z výšok.

Lagúna Oludeniz je chránené územie a preto ak sa na ňu chcete dostať je potrebné uhradiť menší vstupný poplatok, ktorý však stojí za zážitok. Teplá a plytká voda lagúny takmer úplne bez vĺn je vhodná hlavne pre deti. Slnečné počasie prakticky bez zrážok a oblakov tu prevláda v období od apríla až do konca septembra. Skutočným klenotom Ölü deniz je samotná lagúna, ktorú so stredozemným morom spája iba úzky prieliv. Voda v lagúne sa na horúcom slnku odparuje do okolitého ovzdušia a pretože tu takmer neexistuje cirkulácia vody z mora, zvyšuje sa týmto koncentrácia soli vo vode. Ölü deniz, pláž Belcekiz je počas letných mesiacov môže byť táto oblasť preplnená ľudmi, ale aj napriek tomu je možné nájsť voľné miesto na relax. Je tiež vhodné mať so sebou pribalené sandále aby vám rozpálený piesok nepopálil chodidlá počas denných promenád. Listnaté stromy lemujúce hlavnú pláž Belcekiz poskytujú vítaný tieň pozdĺž reštaurácií a kaviarničiek, kde sa podávajú skvelé koktejl, chladené nápoje a vzduchom sa nesie pohodová hudba. Lokalita ponúka okrem jedinečnej prírodnej scenérie aj množstvo služieb a športového vyžitia ako sú morské kajaky, vodné bicykle či vodné lyžovanie.

Oludeniz, lagúna Ölü deniz je vzdialená iba 12 kilometrov od najblizšieho mesta Fethiye. Ölü deniz skvelým plážovým rezortom pre strávenie dovolenky v Turecku. V okolí sa nachádza mnoho zaujímavých miest od chladných roklín cez pôvabné ostrovčeky až po fascinujúce pamiatky a pozostatky z dávnejších časov.

Doprava: Letecky z Viedne/Bratislavy – prilieta sa na letisko v Dalamane, let trvá cca 3 hodiny. Transfer z letiska na hotely trvá približne 90 minút.

Pláže: V Oludeniz sú najznámejšie pláže Belcekiz, Kidirak a samotná lagúna Oludeniz.