Fethiye

Fethyie je jedno z menších dovolenkových oblastí na juhozápade Turecka. Leží na hraniciach oblastí Lýcia a Carin. Niekedy je ťažké povedať, či je to posledné miesto v Stredozemnom mori alebo prvé v Egejskom. Celá oblasť je hornatá, pohoria tvoria juhovýchodný hrebeň pohoria Taurus. Vrchy s nadmorskou výškou väčšou ako 2000 metrov siahajú až k pobrežiu. Stredozemné more ovplyvňuje podnebie v oblasti. Letá sú horúce a slnečné s teplotami okolo 30°C, zimy mierne a vlhké s minimálnymi teplotami okolo 12°C. Teplota mora celoročne len zriedka klesá pod 17°C. Fethyie bolo v období antiky známe ako Telmossos. Bolo slávne svojou veštiarňou a zasvätené bohovi Apolónovi.

Život mesta bol bohatý aj v helenistickom a rímskom období. Stále tu stoja pamiatky z týchto čias. Dnes sú to najmä kamenné hrobky, lýcijské sarkofágy s epitafmi, pevnosť a rímske divadlo. Asi najznámejšou je hrobka Amynta. Stojí na briežku smerom k zálivu. Jej fasáda bola vytvorená ako iónsky chrám patriaci Amyntovi. Ten bol vraj kráľom Telmessu v helenistickom období. Pevnosť stojí na mieste, na ktorom bolo mesto založené. Múry, ktoré tu ešte stále stoja pochádzajú z 11. storočia. Taktiež je tu možné vidieť aj pozostatky múrov z rímskeho obdobia. Pevnosť bola v 15. storočí opravená Rodézskymi rytiermi a používaná ako námorná základňa. Telmessoské staroveké divadlo stojí v centre mesta oproti komerčnému prístavu. Miesto bolo odokryté Archeologickým múzeom vo Fethyie v roku 1993 a niektoré časti divadla (javisko napríklad) boli zrekonštruované. Riaditeľ múzea spolu s mestským zastupiteľstvom Fethyie rozbehli v rokoch 2001 a 2002 nový projekt. Vytvorili otvorený múzejný komplex v rámci starovekého divadla. Okrem turizmu je v meste dôležité aj poľnohospodárstvo.

Klimatické podmienky sú priaznivé na pestovanie všetkých druhov ovocia a zeleniny. Hlavný príjem predstavuje zelenina spolu s inými priemyselnými plodinami ako je bavlna, sezam, tabak či aníz. Ročne sa z oblasti vyvezie okolo 250 000 ton rajčín. Zvyčajne je leňošenie na pláži to, čo láka turistov najviac. Avšak Fethyie ponúka aj iné aktivity. Každý utorok sa tu koná mestský trh a pozdĺž tureckých kúpeľov a starej mešity je množstvo suvenírových obchodov. V najvyššej sezóne sa tu dajú kúpiť kožené výrobky, koberce, rohože, šperky či iné veci. Prechádzku si môžete spríjemniť posedením pri tureckej káve alebo jablkovom čaji. V meste sa nachádza aj Archeologické múzeum, ktoré vystavuje množstvo pamiatok z rôznych historických období. Prístav vo Fethyie je prírodné chránený a preto je obľúbenou zastávkou jácht a korábov. Turisti môžu vyskúšať aj parasailing, raftovanie na divokej vode či jazdu na koni.

Doprava: Letecky z Viedne/Bratislavy – prilieta sa na letisko v Dalamane, let trvá cca 3 hodiny. Transfer z letiska na hotely trvá približne 75 minút.

Pláže: Vo Fethiye sú najznámejšie pláže Calis a Ovacik a Sarigerme.