Dalaman

Dalaman je turecké mesto ležiace v Egejskom regióne v provincii Mugla. Je obklopené morom z jednej a horami z druhej strany. Ide o dôležité mesto, nakoľko sa tu nachádza letisko, na ktorom pristáva väčšina turistov mieriacich do blízkych dovolenkových miest ako Marmaris, Fethiye, Köyceğiz, Dalyan, Ölüdeniz a Hisarönü. Dalaman sa však pomaly stáva známy nielen ako vstupná brána pre turistov, ale aj ako dovolenkové centrum samo o sebe. Prosperuje najmä z blízkosti viacerých zaujímavých miest, jednak po historickej, jednak po geografickej stránke.

Dalaman sa začína čoraz viacej rozvíjať, avšak v súlade s prírodou, najmä vďaka ochrane korytnačky karety obyčajnej, ktorá sa tu vyskytuje v hojnom počte. V Dalamane sa tiež nachádza jedna z najväčších tureckých otvorených väzníc (menej nebezpeční väzni sa tu zapájajú do nápravnovýchovného programu) a štátna ovocná farma, ktorá sídli na pôvodne omylom vybudovanej alexandrijskej vlakovej stanici. Materiál na stavbu stanice v Alexandrii bol omylom zaslaný do Dalamanu v roku 1905. Dalaman je v súčasnosti zaujímavou oblasťou pre európskych investorov, ktorí chcú investovať v Turecku.

V meste je veľa obchodov, reštaurácií, barov a čajových záhrad. Dalaman má aj svoju vlastnú pláž, ktorá ešte nie je priveľmi skomercionalizovaná a nachádza sa na nej veľké množstvo pôvodných rastlín a živočíchov. Turisti v tejto oblasti by mali navštíviť oblasť Dalyan, archeologické miesto Kaunos, či vidieť hrobky vytesané do pieskovca popri rieke Dalyan. Pozdĺž pobrežia leží pláž Iztuzu, šiesta najslávnejšia pláž na svete.

Doprava

Letecky z Viedne/Bratislavy – prilieta sa na letisko v Dalamane, let trvá cca 3 hodiny. Transfer z letiska na hotely trvá približne 30 minút.

Pláže

V Dalamane sú najznámejšie pláže Kalkan, Kas a Dalyan.