Chiang Mai

Centrum umeleckého remesla a kolíska thajskej civilizácie – sever Thajska má okrem pôsobivej prírody so zaujímavou faunou a flórou aj kultúrne čo ponúknuť. Aj keď sever Thajska pokrývajú väčšinou džungle, časť sa využíva aj na poľnohospodárstvo. Tak ako územia okolo Doi Inthanon, najvyššieho vrchu Thajska (2595m n. m.). Na vrchol v rovnomennom národnom parku sa dá dostať po ceste obklopenej vodopádmi a jaskyňami. Región je domovom rôznych etnických menšín ako: Karen, Hmong, Yao, Lahu, Lisu a Akha, ktorý aj dnes žijú svojou kultúrou, s vlastným jazykom. Rôznorodý sever je ako stvorený na poznávacie zájazdy. Vďaka dobrej infraštruktúre je možné región poznávať aj individuálne.

Chiang Mai je druhá najväčšia provincia Thajska, ktorá sa nachádza v severnej časti krajiny a návštevníci sem jazdia predovšetkým na turistiku (jungle trekking), raftovanie (rafting), jazdenie na slonoch a prekrásne budhistické chrámy. Hlavné mesto je tiež Chiang Mai, 300 m nad morom. Susedné provincie sú (od severovýchodu v smere hodinových ručičiek) Chiang Rai , Lampang , Lamphun , Tak , a Mae Hong Son . Na severe hraničí s Mjanmarskom. Chiang Mai sa nedávno začala profilovať ako kreatívne mesto (Chiang Mai Creative City) a zvažuje, aby sa stala kreatívnym mestom UNESCO. Symbolom provincie je biely slon v porceláne.

Provincia Chiang Mai sa nachádza asi 700 km od Bangkoku a je situovaná na povodí rieky Mae Ping. Chiang Mai je ideálnym východiskovým bodom na aktívnu dovolenku. Na severe je možné skoro všetko: trekkingy, plavby po riekach, návšteva slonieho kempu a jazda na slonoch, výlety na terénnych autách alebo na horských bicykloch. Chiang Mai nie je prejazdovým miestom, treba si vyhradiť aj čas na návštevu stavebných pamiatok – viac ako sto chrámov. Zmeškať sa nesmie Wat Phra That Doi Suthep symbol mesta vysoko na ním. Na známom nočnom trhu v úzkych uličkách starého mesta a na nedeľnom trhu sa dajú kúpiť výrobky remeselníkov a suveníry všetkého druhu. Mimo centra sa nachádza Bo Sang, dedina, ktorá sa zamerala na výrobu ručne maľovaných papierových slnečníkov a tiež stojí za návštevu.