Thajská Kuchyňa - Tom Yam, Po Pia Thot alebo Phat Thai?

Na jazyku to chutí ostro, sladko, kyslo alebo slano. Žltá, zelená alebo červená sú dominantné farby. Tom Yam Kung, Tom Kha Gai, Pad Thai, Thot Man Pla, Khao Phat alebo Mi Krop sú neurčité názvy. Reč je o thajskej strave, ktorá je jedna z najznámejších a najobľúbenejších na svete. Thajská kuchyňa, chutná a pestrá svojou chuťou, je skutočným gastronomickým umením a patrí k najlepším na svete. Takmer nikde nerastie také ovocie a zelenina ako tu.

Pôvodne bola thajská kuchyňa úzko spätá s vodou. Hlavnou ingredienciou pokrmov boli vodné živočíchy, vodné rastliny a bylinky. Thajská kuchyňa, taká ako ju poznáme dnes, je spojenie starých východných a novodobých západných vplyvov. Od XVII. storočia thajskú kuchyňu ovplyvňovali Portugalci, Holanďania, Francúzi a Japonci. Napríklad čili korenie bolo v XVII. storočí dovezené portugalskými misionármi. Thajčania preberali cudzie metódy a prísady. Takto napríklad bol čistý maslový tuk, používaný v indickej kuchyni, nahradený kokosovým olejom.

Každý pokrm je malé umelecké dielo. Thajské pokrmy sú vo všeobecnosti silno korenené. Ale nielen čili korenie má rozhodujúcu chuť, ale aj všetky ostatné zložky ako je čerstvá zelenina, korenie, bylinky, morské plody a poľnohospodárske produkty. Mäsové a rybie pokrmy sa jedia s ryžou, ktorá je základom takmer každého jedla. Popri príprave hrá dôležitú úlohu aj prezentácia pokrmu. Typické thajské menu pozostáva z polievky, kari - pokrmu s korením, hlavného jedla, ku ktorému nesmie chýbať zelenina a ryby. Dôležitá je predovšetkým harmónia chutí a zloženie jedinečného pokrmu, prípadne celého obeda.

Jedlo ako spoločenská záležitosť. Thajčania jedia zásadne vždy s lyžicou /v pravej ruke/ a vidličkou /v ľavej ruke/, kde vidlička nahrádza nôž. K cestovinovým polievkam a v čínskej reštaurácii zvyčajne používajú paličky, k ostatným polievkam krátke porcelánové lyžičky. Jedlo v Thajsku je spoločenská záležitosť. Je to tým, že sa objednáva veľké množstvo rôznych pokrmov a pri jednom stole sedí spolu viac ľudí. V Thajsku je zvykom servírovať všetky pokrmy naraz. Všetci sa obsluhujú podľa svojej chuti.

Hlavné jedlo až po západe slnka. Oproti Európe Thajčania nemajú presne stanové časy podávania jedál. Je sa vtedy, keď je človek hladný alebo má chuť. Od rána až do skorého večera sa jedia ľahké polievky a malé chuťovky. Až po západe slnka prichádza na rad hlavné jedlo, ktoré pozostáva z viacerých chodov. Keďže je veľa žien zamestnaných a nemajú čas na varenie, v Thajsku je veľké množstvo stánkov s občerstvením, jedálni, reštaurácií a pouličných predavačov s jedlom.

Kurzy varenia. Stále populárnejšia thajská kuchyňa vedie mnohých gurmánov k rozhodnutiu sám sa naučiť variť túto skvelú a hlavne rýchlu na prípravu kuchyňu. Skoro v každom turistickom stredisku sa ponúkajú kurzy varenia. Od denného po týždenné kurzy varenia. Odporúčame.