Baguio

Baguio je mesto v administratívnej oblasti Cordillera, v strede ostrova Luzon, 250 km severne od Manily. Vzhľadom na svoje chladné horské počasie je Baguio považované za letné hlavné mesto Filipín. Meno znamená lišajník. Leží vo výške 1500 m nad morom v Luzonskom tropickom borovicovom lese. Je postavené na nerovnom kopcovitom teréne. Stalo sa centrom obchodu, vzdelávania celého severného Luzonu a duchovným hlavným mestom Filipín. Má 301.926 obyvateľov a rozlohu 57 km². Bolo založené Američanmi v roku 1900.

Oplatí sa vidieť (pamiatky a zaujímavosti)

Počasie

Baguio má subtropické podnebie vysočiny. Mesto je známe pre svoje mierne podnebie. Počasie v Baguio je chladné a svieže a ponúka výborný oddych od prachu, horúčavy a zhonu neďalekých nížin. Má iba dve sezóny asi rovnakej dĺžky – daždivú a suchú. Obdobie sucha začína v novembri a končí v apríli a obdobie dažďov siaha od mája do októbra. Najchladnejšie mesiace sú od novembra do februára a počas obdobia dažďov sú zrážky extra silné. V júli a auguste je veľmi veľa zrážok.

Vďaka vysokej nadmorskej výške je teplota v meste asi o 10 ˚C nižšia v porovnaní s priemernou teplotou zvyšku krajiny. Priemerná teplota sa pohybuje od 15 do 23 ˚C. Málokedy prekročí 26 ˚C aj počas najteplejšej časti roka. Počas chladných mesiacov odporúčame teplý sveter. V lete cez deň postačuje ľahké ležérne oblečenie, na neskoré popoludnie a večer treba mať bundu a sveter. Počas obdobia dažďov sú potrebné pláštenky, gumové čižmy a robustné dáždniky.

Doprava

Z Manily do Baguio môžeme použiť nasledovné dopravné prostriedky:

Nakupovanie

V Baguio je veľa pouličných obchodov a nákupných centier. Medzi význačnejšie patria:

Stravovanie

Baguio má obvyklé stánky rýchleho občerstvenia, ktoré sú všadeprítomné vo veľkých filipínskych mestách. Aby ste okúsili „skutočnú chuť“ Baguio, doporučujeme nasledovné zariadenia: