Turistické atrakcie

San José

Hlavné mesto Kostariky San José sa nachádza v srdci krajiny. Napriek tomu, že mesto bolo založené v roku 1738, patrí medzi najmladšie v Latinskej Amerike. Medzi najzaujímavejšie múzeá v San José patria Museo Oro Precolombino, Museo del Jade, Museo Nacional, Museo de Arte Costarricense, Museo de Insectos de la Universidad de Costa Rica, Museo de arte y diseño contemporáneo. K posledným koloniálnym stavbám hlavného mesta San José sa zaraďuje aj hlavná pošta. Zvláštnu pozornosť si zaslúži Katedrála San Jose, Múzeum dejín v parku La Sabana, Národné divadlo je historickou pamiatkou celoštátneho významu.

Puerto Limón

Mesto je najvýznamnejším Kostarickým prístavom a známou zastávkou medzi národnými parkami Parque Nacional Tortuguero (park bol vytvorený najmä ako ochrana vzácnych zelených korytnačiek, ktoré v týchto miestach majú svoje rodisko.) a Parque Nacional Cahuita (vytvorený za účelom ochrany najväčšieho korálového útesu v Kostarike).

Puntarenas

Je hlavným mestom rovnomennej provincie a zároveň najväčším mestom na pacifickom pobreží s približne 100.000 obyvateľmi. Mesto sa nachádza približne 120 km od San José. História mesta sa odrazila aj v jeho bohatej architektúre. Mesto slúži aj ako východiskový bod k okolitým plážam ako napríklad Playa Naranjo, Playa Mal país, San Lucas a zároveň k blízkym národným parkom Reserva Biólogica Bosque Nuboso Monteverde (Rezervácia hmlového pralesa Monteverde) a Parque Nacional Manuel Antonio (Národný park Manuel Antonio).

Jacó

Mesto Jacó sa nachádza na pacifickom pobreží Kostariky. Vzdialené je približne 2 hodiny jazdy od hlavného mesta San José a asi hodinu jazdy od mesta Puntarenas. V roku 2009 bolo mesto dejiskom medzinárodných surferských hierISA World Surfing Games

Sopky

V regióne Guanacaste sa nachádza sopečný komplex Rincón de la Vieja Volcano a ďalej sopky Volcán Orosí, Volcán Miravalles, Volcán Tenerio a blízky Volcán Arenal. V strednej časti krajiny sú to Volcán Poás, Volcán Barva, Volcán Irazú a meďaleký Volcán Turrialba. V regióne Talamanca sa nachádza jediná, aj to v súčasnosti neaktívna, sopka El Viejo. Z uvedených medzi najznámejšie patria Arenal, Poás a Irazú.

Tamarindo

Tamarindo je centrom turistického ruchu v severovýchodnej provincii Guanacaste na poloostrove Nicoya. Nachádza sa približne 5 hodín jazdy od hlavného mesta San José. Ponúka dobré surférske možnosti od pláži pre začiatočníkov (Playa Tamarindo), pre skúsenejších (Playa Grande), či profesionálov (Playa Langosta, Playa Avellenas).

Národné parky a chránené oblasti

Národný park Manuel Antonio jedným z najnavštevovanejších národných parkov v krajine. Ďalšie Národné parky, ktoré sa oplatí v Kostarike navštíviť: Parque Nacional Corcovado, Reserva Biólogica Bosque Nuboso Monteverde, Parque Nacional Tortuguero, Rincón de la Vieja Volcano National Park, Parque Nacional Guanacaste, Parque Nacional Volcán Arenal, Parque Nacional Barra Honda, Poás Volcano National Park, Parque Nacional Cahuita.