Doprava

Lietadlo

Do hlavného mesta Kostariky San José (SJO) letia významní prepravcovia ako Iberia (IB) alebo Condor (DE). Medzinárodné letisko Juan Santamaría Airport (SJO) sa nachádza na okraji mesta Alajuela, necelých 25 kilometrov od centra San José. Druhé medzinárodné letisko je v meste Liberia (LIR) vzdialenom asi 217 km od San José, kam letí letecká spoločnosť Air Berlin (AB) cez Mexiko (Cancun). Na vnútroštátnych letoch premávajú aerolínie Sansa a NatureAir Približné letové časy : Let zo San José do Viedne trvá cca 15 hodín.

Približné letové časy

Let z Liberie do Viedne trvá cca 17 hodín.

Loď

Lodné spoločnosti Celebrity Cruises a Star Clippers majú zastávku počas výletných plavieb v meste Puntarenas alebo v prístave Caldera, ktoré sa nachádzajú na pacifickom pobreží južnej Kostariky. Lodná spoločnosť Holland America Line kotví zase na severe krajiny na karibskom pobreží v prístave Limón.

Vlak

Jediným osobným resp. výletným vlakom je Tico, patriaci spoločnosti America Travel. Vlak ma zastávku v Rio Grande de Atenas, kde sa nachádza železničné múzeum. Vlak potom pokračuje do prístavného mesta Caldera.

Cestná doprava

Kvalita ciest je najmä mimo Centrálneho údolia veľmi biedna a keďže mnoho ciest je prašných, treba sa v období dažďov pripraviť na nebezpečné situácie.

Autobusová doprava

Väčšina hlavných destinácii je obsluhovaných autobusovou dopravou, ceny sú väčšinou porovnateľné alebo nižšie ako na Slovensku. Kostarika má pravidelné autobusové spojenie zo všetkými krajinami Strednej Ameriky. Napríklad Tica Bus ponúka spojenie s Panama City, cesta však trvá 15 hodín. Ďalšie spojenia napríklad do hlavného mesta Nikaraguy Managua alebo do mexickej Tapachuly na pacifickom pobreží.

Taxi

Najvhodnejšia a najrýchlejšia forma pohybu po San José je taxík. Oficiálne taxíky sú červenej farby, všetky by mali mať taxametre, ktoré sa volajú María. Taxikári nie sú povinní používať taxametre pri cestách mimo San José. V tom prípade si je potrebné dohodnúť cenu pred cestou.

Prenájom áut

Odporúča sa si prenajať auto s náhonom všetkých štyroch kolies. Kreditná karta a cestovný pas môže poslúžiť pri prenajatí autá ako záruka. Pri prenajatí auta sa musíte preukázať medzinárodným vodičským osvedčením (IDP), ktoré platí po dobu troch mesiacov a minimálny vek vodiča 23 rokov. S autom z požičovne v prípade nehody netreba v žiadnom prípade hýbať z miesta, kde sa udiala. Vždy je potrebné počkať na príchod dopravnej polície.