Mekong delta

Mekong delta je oblasť v juhozápadnom Vietname, kde rieka Mekong sa vylieva do mora cez svoje ramená. Delta sa rozprestiera na 39.000 km². Veľkosť oblasti pokrytej vodou závisí od ročného obdobia. Nedávno bola nazvaná ako biologický klenot. Viac ako 10.000 nových rastlinných druhov bolo objavených v dosiaľ nepreskúmaných oblastiach. Delta leží bezprostredne na západ od Hočiminovho mesta, zhruba vytvára trojuholník siahajúci od My Tho na východe až po Châu Đốc a Ha Tien na severozápade, dolu k Ca Mau a Juhočínskemu moru pri najjužnejšom výbežku Vietnamu, a to vrátane ostrova Phu Quoc. Mekong Delta zobrazuje varietu fyzickej krajiny, od hôr a vrchoviny na severe a západe až po široké záplavové nížiny na juhu.

Dnes je táto oblasť najväčším výrobcom ryže, zeleniny a ovocia. Región je domov cai Luong, vietnamskej ľudovej opery. Vietnamský názov Mekongu je Cuu Long, čo znamená deväť drakov pre deväť úst, ktoré určujú tok tejto veľkej rieky kým je absorbovaná morom. Južní Vietnamci sú často veľmi hrdí na bohatosť a rozľahlosť tejto krajiny. Keď hovoria o ryžových poliach v tejto oblasti, často povedia že krajina je taká veľká, že žeriavy môžu pri svojom lete roztiahnuť krídla. Na ramenách delty je možné podniknúť neprieberné množstvo výletov na výletných lodiach s ubytovaním i na džunkách. Hektická riečna diaľnica Mekongu poskytuje komplexnú sieť kanálov. Na rieke sa dá v pohodlnom tempe zažiť jej naozaj unikátny životný štýl.

Mestá a iné destinácie

Do oblasti Mekong delty patria mestá: Hočiminovo mesto, Cai Be, Can Tho. Chau Doc, Con Dao, Long Xuyen, Mui Ne, My Tho, Phan Thiet, Tay Ninh, Vinh Long, Vung Tau. Ako ďalšie destinácie doporučujeme výlety do Ben Tre, My Tho, Phu Quock, Soc Trang a do Národného parku Cat Tien - veľké chránené územie nížinného dažďového pralesa asi 150 km severne od Hočiminovho mesta.