Cu Chi tunely

Je to mnohostranná vojnová miniatúra armády a ľudí počas 30-ročného boja proti nájazdu nepriateľa a za nezávislosť a mier domoviny. Je to tiež špeciálna architektúra ležiaca hlboko v podzemí s mnohými vrstvami, zákutiami a štrbinami ako komplex pavučín, ktorá ma miesto na bývanie, stretávanie sa a boj. Tunely Cu Chi, ležiace 70 km severozápadne od Hočiminovho mesta, s celkovou dĺžkou nad 200 km sú obrovské siete spojených podzemných tunelov nachádzajúcich sa v okrese Cu Chi Hočiminovho mesta vo Vietname a sú súčasťou oveľa väčšej siete tunelov vybudovaných po veľkej časti krajiny. Cu Chi tunely boli miestom niekoľkých vojenských ťažení v priebehu Vietnamskej vojny, a boli základňou operácií Vietkongu pre Tet ofenzívu roku 1968. Tunely boli používané partizánmi Vietkongu ako úkryty počas boja a slúžili aj ako komunikačné a zásobovacie trasy, nemocnice, zásobárne potravín a zbraní a obytné priestory pre mnohých bojovníkov partizánskej armády. Úloha tunelových systémov by sa nemala podceňovať v ich dôležitosti pre Vietkong v odpore voči americkým operáciám a predlžovaniu vojny, nakoniec kulminujúc v americkom odchode z Vietnamu.

Život v tuneloch

Americkí vojaci používali termín "čierne echo" na popis podmienok v tuneloch. Vzduch, potraviny a voda boli vzácne a tunely boli napadnuté mravcami, jedovatými stonožkami, pavúkmi a komármi. Väčšinu času partizáni strávili deň v tuneloch pracujúc alebo a vychádzali iba v noci zhromažďovať zásoby, pestovať svoje plodiny alebo napadnúť nepriateľa v bitke. Niekedy počas obdobia ťažkého bombardovania či pohybu amerických vojsk boli nútení zostať v podzemí mnoho dní naraz. Medzi ľuďmi v tuneloch zúrili choroby, a to najmä malária, ktorá bola druhou najčastejšou príčinou úmrtia po vojnových zraneniach.

Americké ťaženia proti tunelom

Tunely Cu Chi neboli kompletne nespozorované americkými činiteľmi. Uvedomili si výhody, ktoré Vietkong získal tunelmi, a preto začali niekoľko významných ťažení na hľadanie a zničenie tunelového systému. Najdôležitejšie boli operácie „Dutiny“ a „Cédrové vodopády“. Tieto zmenili sviežu džungľu na mesačnú krajinu. Operácie boli zväčšia neúspešné.

Turistická destinácia

121 km dlhý komplex tunelov Cu Chi bol zachovaný vietnamskou vládou a zmenil sa na vojnový pamätný park. Tunely sú populárnou turistickou atrakciou, a návštevníci sú vyzvaní, aby liezli do bezpečnejších častí tunelového systému. Niektoré tunely boli zväčšené, aby poskytli väčší priestor západným turistom, zatiaľ čo nízkovýkonné osvetlenie bolo inštalované v niekoľkých z nich, aby sa uľahčila chôdza cez ne a boli jasne vyznačené nebezpečné úseky. Podzemné konferenčné miestnosti, v ktorých sa plánovali vojenské operácie v roku 1968 boli zrekonštruované a návštevníci sa môžu tešiť z jednoduchého jedla z potravín, ktoré jedli bojovníci Vietkongu. Nadzemné atrakcie zahrňujú opice v klietkach, predavači predávajú suveníry, na strelnici si návštevníci môžu zastrieľať z prepadovej pušky a ľahkého guľometu.