Madrid

Madrid je hlavným a najväčším mestom Španielska. Leží na rieke Manzanares v centrálnej časti Španielska. Má viac ako 3 milióny obyvateľov, je tiež hlavným mestom Madridského spoločenstva, ktoré je súčasťou jedného zo 17 autonómnych spoločenstiev Španielska. V madridskej aglomerácii žije viac ako 6 miliónov obyvateľov. Počtom obyvateľov a zároveň jeho metropolitnou oblasťou je tretie najväčšie v Európe. Je politickým centrom štátu, sídli tu vláda a španielsky kráľ Juan Carlos I. Z medzinárodných organizácií tu sídli Svetová organizácia pre cestovný ruch (WTO). Madrid je vplyvným kultúrnym centrom so svetoznámymi múzeami, napríklad Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza a Museo Reina Sofía. V meste sídlia viaceré futbalové kluby Real Madrid a Atlético Madrid, Getafe CF a Rayo Vallecano. Medzi turisticky najatraktívnejšie mestá v okolí Madridu môžeme zaradiť Santiago de Compostela, Segovia, Toledo, El Escorial a Salamanca.

Počasie

Španielsko je najteplejšou a súčasne najsuchšou krajinou v Európe. Sever štátu má vlhké podnebie, je tam pomerne vysoký úhrn zrážok, sú tam rozsiahle lesy a lúky. Zvyšok štátu má kontinentálne podnebie s veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou. Oblasti pobrežia Stredozemného mora majú subtropické podnebie. Okrem oblastí na severe spadne ročne za celý rok veľmi málo zrážok, preto celú Mesetu pokrýva step. Priemerná teplota v lete je 41,7 ⁰C a v zime 13,9 ⁰C.

Doprava

Lietadlo - lety z Viedne do Madridu cez Malorku (Palma de Mallorca) ponúka letecká spoločnosť Niki (HG) a Air Belin (AB). Dostupné sú aj prestupové lety, ktoré ponúkajú španielsky národný letecký prepravcovia Iberia (IB) a Spanair (JK). Centrum mesta je vzdialené od medzinárodného letiska Madrid cca. 13 km. Z letiska sa dostanete do centra metrom alebo taxíkom. Pri zaknihovaní zájazdu cez nemeckého alebo rakúskeho touroperátora transfer nie je zahrnutý v cene. Približné letové časy: Let z Madridu (MAD) do Viedne cez Palma de Mallorca trvá cca. 3 ½ hod.

Turistické atrakcie