Muscat

Muscat je najpokojnejšie hlavné mesto na svete, nachádza sa na východe Arabského polostrova, na pobreží Ománskeho zálivu. Je zároveň významným prístavom a vládnym sídlom sultanátu. Muscat sa stal vplyvným a mocným mestom už v stredoveku vďaka svojej polohe na obchodnej trase, ktorá spájala Indiu, Arábiu a Afriku. V roku 1507 ho dobyli Portugalci, ktorí tu zostali až do polovice 17. storočia. Zachovali sa dve portugalské pevnosti z 16. storočia - Al Jalali a Mirani, ktoré strážia vchod do prístavu. Po nich mestu vládli Peržania a až do konca 60. rokov 20. storočia zasa Briti.

Počasie

Na pobreží a v okolí hlavného mesta dosahujú v lete teploty až 47 °C, s vysokou vlhkosťou vzduchu. Oveľa príjemnejšie je v zime s teplotami okolo 25 °C.

Doprava

nakoľko v Ománe takmer neexistuje cestovný poriadok je doprava v hlavnom meste veľmi chaotická. Verejná doprava sa neodporúča, lepšie je využiť taxíky. V hlavnom meste sú dve medzinárodné letiská. Transfer na letisko trvá približne 30 minút.

Turistické atrakcie

K zaujímavostiam patria arabské domy v „starom meste“, v ktorých dnes sídlia veľvyslanectvá a múzeum, tri pevnosti zo 16. storočia, mestské hradby a brány a kráľovský mramorový palác zo 70. rokov 20 storočia. Protikladom sú moderné business centrá v novej časti mesta. Hlavné mesto Muscat je rozdelené na tri časti: Muscat, Mutrah a Ruwi. Najstaršie domy v meste úzke uličky sídlia na stráni Mutrah Fort. Mešita Ali a nová mešita pri mori dodávajú tejto časti mesta neopakovateľné čaro. Prístav Mutrah Je hlavným obchodným centrom. Časť Ruwi je typickým arabským mestečkom s úzkymi uličkami, všade dominuje bilea, z ktorej trčia zlaté minarety a k tomu staré pevnosti, brány, veže a mešity.

Pláže

Pláže sú verejné, pred hotelmi veľmi dobre vybavené a mnohé pre iných ako hotelových hostí neprístupné.