Petra

Petra je tisícročné skalnaté mesto, ktoré je svojím spôsobom považované za zázrak a často označované aj ako siedmy div sveta. Nachádza sa v údolí Vadí Músá, asi 50 km od mesta Ma’iana a 150 km od hlavného mesta.

Doprava

Letisko Ammán je vzdialené cca 220 km, takže transfer trvá približne 2,5 hodiny.

Turistické atrakcie

Petra leží v bode, v ktorom sa spájajú tri údolia: Vadí al-Araba. Pre farebné skalnaté územia sa nazýva aj ružové mesto. Farba skalných útesov je neobyčajne červená a ružová. Zaujímavou pamiatkou je aj Obelisková hrobka a Tricliniuma. Azda najobdivovanejšia pamiatka je monumentálna stavba Pokladnica. Je to staroveký chrám famózne vytesaný do skaly. Vynímajú sa na ňom perzské motívy. Na hore al Chubta sú vytesané ďalšie významné pamiatky Petry - kráľovské hrobky. K ďalším skvostom patrí palác faraónovej dcéry Kasr al. Bint al Firaum. Medzi ďalšie poklady sa dajú zaradiť kláštor, Áronová hrobka, hrobka Sexta Florenta, Dorotheov dom a mnohé ďalšie... Okrem pohľadu na veľkolepé kamenné stavby a sochy sa môžete pokochať nádherným výhľadom na rozľahlú púšť.

Zaujímavosť

Petru spopularizoval filmový priemysel. Výraznejšie do povedomia sveta vstúpila vďaka obľúbenému filmu Indiana Jones a Posledná krížová výprava. Aj preto chcú zahraniční turisti prechádzať po miestach, po ktorých putoval herec Harrison Forn alias Indy.