Doprava

Letecky

Počas ekonomickej krízy, koncom 90. rokov, boli vnútroštátne lety obmedzené. Po deregulácii cien a príchode nových spoločností sa linky obnovujú. Letenky predávané v zahraničí a platené v USD sú o 50% drahšie, ako tie isté kúpené v Indonézii a platené v rupiách. Letenky späť je dôležité ešte raz potvrdiť, inak je pasažier zo zoznamu cestujúcich vyradený. Pri vnútroštátnych letoch sa platí daň od 12.000 do 20.000 rupií.

Cestná doprava

Hlavné cestné ťahy sú kvalitné. Miestni obyvatelia cestujú autobusmi triedy „ economy“ Tieto sú lacné, ale okrem ľudí cestuje všetko od kurčiat, po prasatá. Vyššou triedou sú expresné autobusy s rovnakými cestujúcimi, ale do cieľa prídu skôr. Najdrahšie sú luxusné, klimatizované autobusy. Požičovne áut, motoriek alebo bicyklov sú dostupné vo veľkých mestách, alebo v turistických centrách. Potrebný je medzinárodný vodičský preukaz. Celkovo sú cestné komunikácie v zlom stave a veľmi preťažené. Kvalita cestných komunikácií mimo hlavného mesta je nízka. Cestovanie autobusovou dopravou nie je vzhľadom na vysoký počet nehôd bezpečné. Cudzincom sa všeobecne odporúča letecká a v rámci väčších ostrovov železničná doprava.

Železnice

Sú obmedzené len na ostrovy Jáva a Sumatra. Indonézske vlaky sú buď pomalé a lacné, alebo komfortné a drahšie. Lístky sa odporúča kupovať aspoň deň vopred.

Loď

Medzi niektorými ostrovmi plávajú pravidelne trajekty, hlavným dopravcom je spoločnosť Pelni. Na ostrovoch Kalimantan a Papua nie sú vybudované cesty, miestna doprava prebieha po vode, alebo po vzduchu.

Najrozšírenejšie dopravné prostriedky v Indonézii sú bemo (pickupy so sedadlami na každej strane, opelet (minibusy), bajaj (auto – rikše), becak (bicyklové rikše) a dokar (vozy ťahané koňmi); väčšina z nich je veľmi lacná. V mnohých mestách jazdia taxíky, cenu je určite lepšie dojednať vopred.