Doprava

Lietadlo

Do Španielska letia všetky veľké letecké spoločnosti. Priame lety z Viedne máju letecké spoločnosti Austrian Airlines (OS), Niki (HG), Iberia (IB), Spanair (JK), Vueling (VY). Španielsky národný letecký prepravca sa volá Spanair (JK) a Iberia (IB). Barcelona a Madrid sú hlavnými prestupovými mestami nielen na Baleárske a Kanárske ostrovy, ale aj do celého sveta. Približné letové časy : Priamy let z Baleárskych ostrovov a pevniny trvá cca. 2,5-3,5 hod.

Približné letové časy: Priamy let z Kanárskych ostrovov trvá cca. 5-5,5 hod.

Loď

Najvýznamnejším lodným dopravcom je Trasmediterránea. Spája Španielsko so severom Afriky a Baleárskymi ostrovmi. Veľmi často premávajú trajekty na Baleárske ostrovy (Malorka, Ibiza, Menorka, Formentera) a do Maroka. Existujú trajekty zo severu Španielska do Veľkej Británie, Írska, Nemecka a Holandska.

Vlak

Španielska železničná sieť má dĺžku približne 14 000 km. Hlavným železničným uzlom je Madrid, odkiaľ vychádzajú základné trate pokrývajúce celé územie. Železničnú dopravu zabezpečujú španielske dráhy RENFE. Táto spoločnosť prevádzkuje niekoľko vysokorýchlostných vlakov. K špeciálne komfortným a rýchlym vlakom patrí Euromed.

Cestná doprava

Doprava v krajine je charakterizovaná rozsiahlou sieťou ciest, diaľnic, železníc, letísk a prístavov. Geografická poloha Španielska robí z tohto štátu významnú spojnicu medzi Európou, Afrikou a oboma Amerikami. Španielske diaľnice sú spoplatňované a platí sa pri výjazde z diaľnice. Poplatok sa vypočíta podľa vzdialenosti, len niektoré sú určené pevnou sumou. Diaľničné poplatky sa uhrádzajú v hotovosti alebo platobnou kartou. Výšku diaľničných poplatkov možno informatívne pozrieť na webovej stránke www.dgt.es. Pri ceste autom do Španielska španielske zákony vyžadujú, aby mal vodič vodičský preukaz, doklady od vozidla a potvrdenie o poistení zodpovednosti (zelenú kartu). Pokuty za porušenie dopravných predpisov sú odstupňované podľa závažnosti porušenia predpisov. Cudzinci musia zaplatiť pokutu na mieste, ak nezaplatia určenú sumu, polícia im odoberie doklady od vozidla. Povolená hranica alkoholu je 0,5 mg na liter krvi alebo v dychu 0,25 miligramov.

Autobusová doprava

Autobusová doprava je veľmi rozšírená. Autobusy sú pohodlné, diaľkové linky sú vybavené klimatizáciou a bývajú lacnejšie ako vlak.

Taxi

V Španielsku si môžete požičať taxi (SP - Servicio publico) úplne bez problémov. Jazda taxíkom je vo všeobecnosti podmienená od kilometrov.

Prenájom áut

Prenajať auto si môžete vo všetkých väčších mestách. Cestovný pas, resp. občiansky preukaz a kreditná karta pri prenajatí autá poslúžia ako záruka. Parkovať odporúčame na platených a zároveň strážených parkoviskách, aby sa predišlo odtiahnutiu za nesprávne parkovanie alebo ukradnutiu vozidla.