Turistické atrakcie

Dobrodružné výlety do dažďového pralesa Existuje celý rad spoločností, ktoré organizujú dobrodružné výlety do džungle z Manaus, ale len málo z nich je skúsených a serióznych. Najprv je potrebné skontrolovať, či Tour Operator má platnú registráciu Embratur (Brazílska turistická rada). Potom by ste sa mali rozhodnúť, čo naozaj chcete. Musíte cestovať najmenej 100 km z Manausu, aby ste videli panenský dažďový prales a divoký život, ktorý hľadáte.

Miesto cesty. V zásade existujú dve hlavné oblasti, ktoré môžete preskúmať: povodie Rio Negro a juh rieky Amazonky. Oba tieto regióny sú (riedko) obývané, takže nebudete úplne izolovaný od civilizácie. Ak si chcete urobiť výlet do rezervácie alebo vzdialenej oblasti, požiadajte o osobitný expedičný balíček a plánujte zaplatiť oveľa viac a stráviť niekoľko dní na dopravu do a z rezervácie. Rio Negro je oblasť, ktorá je skvelá pre džungľovú vegetáciu a pre neprítomnosť komárov (kvôli kyslosti rieky). Bohužiaľ, neprítomnosť komárov znamená, že je tu veľa menších zvierat, ktoré tu žijú. Juh rieky Amazonka je sieť riek, jazier a kanálov. Tam sú komáre a voľne žijúce divé zvieratá, ale je tu pomerne dosť domov a fariem - a tým aj civilizácia je oveľa viac viditeľná. Väčšina zájazdov chodí ku alebo cez jazero Mamori. Dá sa vidieť pomerne veľa z džungle okolo jazera, ale nečakajte nedotknutú prírodu vzhľadom na poľnohospodárstvo okolo jazera. Rezervácia Jurara sa nachádza v blízkosti. Zdá sa, že je tiež obývaná a nie je veľký rozdiel medzi rezerváciou a jazerom Mamoru. Lepšia voľba môže byť výlet k jazeru Juma, čo je špeciálne chránené územie.

Čas cestovania v Amazónii existujú dve obdobia: obdobie dažďov a obdobie sucha. Počas obdobia sucha je veľmi horúco (to znamená 40 ̊C plus vlhkosť), a toto môže byť pre niekoho neúnosné. Taktiež vyschne mnoho kanálov a riek. Z druhej strany je rybárčenie oveľa jednoduchšie, pretože všetky ryby sa sústreďujú vo zvyšných vodných nádržiach. Počas obdobia dažďov prší skoro každý deň. Keď je búrka, množstvo dažďa môže byť ohromujúce. Preto ak cestujete v období dažďov, buďte pripravení na to, že zmoknete a nevyschnete až do konca cesty. Počas sezóny dažďov sa rieky a jazerá zdvihnú o niekoľko metrov a vytvorí sa mnoho nových kanálov v zatopenej džungli. Čo sa týka teploty, je počasie znesiteľnejšie a problém bude len vlhkosť. Mokré obdobie trvá približne od januára do júla. Najlepší čas na návštevu džungle je od mája do augusta.

Vybavenie Ak budete cestovať v období dažďov, uložte vaše dôležité veci, ako dokumenty do (testovaných) nepremokavých vakov/kontajnerov. V bavlnenom oblečení môže vaša pokožka lepšie dýchať, ale neexistuje žiadna šanca, že sa niekedy usuší. Niektorí ľudia považujú nylon / syntetiku za dobrú. Dlhé rukávy a dlhé nohavice nie sú 100% nutné, ale nebudete ľutovať ak ich budete nosiť. Baterka je nutná na noc, lebo džungľa je čierna ako uhoľ. Mačetu s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete potrebovať na kratšie / bežné cesty, ale je nevyhnutná na dlhšiu výpravu. Vreckový nožík a zapaľovač je dobrý nápad. Vreckový nožík je obzvlášť dôležitý, pretože môžu poskytnúť obranu proti boa a anakonde (v skutočnosti sa útoky naozaj stávajú). Odpudzovač komárov je s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi šikovný nápad. Odpudzuje aj ďalší hmyz a znižuje riziko infekcie od insektov. Avšak množstvo komárov v džungli nie je úplne ohromujúce, takže pri dlhších výpravách si na ne môžete zvyknúť. Ďalej dobrý sprievodca vám môže ukázať nejaké prírodné repelenty, ktoré sa vyskytujú v džungli. Krém na ochranu pokožky je potrebný najmä v období sucha. Inak držte svoju batožinu na minime. Neberte veci, ktoré skutočne nepotrebujete.

Cestovné kancelárie. Nekupujte zájazdy od ľudí na letisku alebo na ulici v meste Manaus. Najlepších sprievodcov poskytujú najlepšie spoločností, najlepší gauneri nepracujú pre najlepšie firmy. Ak si nechcete objednať výlet pred príchodom a chcete si ho rezervovať v Manaus, použite najprv uznávaného publikovaného sprievodcu, alebo vyhľadajte oficiálne turistické informačné centrum (CAT), ktoré vám pomôže a dokonca môžete v prípade potreby volať aj zadarmo. Výletné spoločnosti (aj tie v Lonely Planet) majú tendenciu niekedy oklamať turistov. Obvykle sa spýtajú "môžem urobiť rezerváciu?" Ak odpoviete kladne a neskôr budete chcieť zrušiť rezerváciu, môžu vám zaúčtovať 25% poplatok. Skontrolujte si ceny u iných cestovných kancelárií. Ak budete robiť výlet po rieke, choďte hore riekou Rio Negro. Ak sa rozhodnete pre trojdenný výlet loďou so sprievodcom, môžete očakávať, že uvidíte nejakú divokú zver a navštívite niektoré zvyšky lesa. Ak chcete dosiahnuť nedotknuté oblasti, potrebujete dva týždne alebo viac. Malé dvojposchodové riečne lode berú päť až desať ľudí, spanie je v hojdacej sieti na hornej palube. Veľké lode vezúce stovky ľudí sa tiež plavia po rieke, ale nezastavujú medzi prístavmi. Najobľúbenejšie miesto pre zájazdy do džungle je jazero Mamoru / jazero Juma, asi 100 km južne od Manaus. Ďalšie odporúčané oblasti sú Rio Urubu, asi 200 km východne a Novo Airão, asi 100 km severozápadne od Manaus. Uistite sa, že vaša cestovná kancelária má platnú Embratur (Brazílska turistická rada) registráciu.

Bezpečnosť Manaus je pomerne bezpečné pre brazílske mesto jeho veľkosti. Nechoďte po zotmení po opustených uliciach. Vyhnite sa východnej zóne, tá má naozaj zlú povesť.