Letoviská

JELSA - Malé mestečko, obklopené olivovými hájmi a levanduľovými poľami láka každoročne milovníkov slnka z celého sveta. Večer tu panuje čulý ruch v okolí malého prístavu so záhradnými reštauráciami, tavernami a diskotékou.

STARI GRAD - Nachádza sa na konci 7km dlhej a chránenej zátoky, je najstarším mestom na ostrove. Dnes patrí k najobľúbenejším strediskám. Staré mesto s kľukatými uličkami, množstvo kultúrnych pamiatok, ako kyklopský múr s ilýrskeho obdobia, stredoveké kostoly a domy. Reštaurácie, bary, taverny a obchody.

HVAR - hlavné mesto rovnomenného chorvátskeho ostrova je jedinečným spojením veľkolepej stredomorskej prírody, bohatého a vzácneho kultúrneho dedičstva a mondénneho turizmu. Hvar leží v malebnom prírodnom prostredí na južnej strane ostrova, obklopený mocnými stredovekými hradbami a čarovnými poľami vonnej levandule. Z pevnosti "Španjol", ležiacej vysoko nad mestom, sa naskytuje prekrásny výhľad na zelené "Paklene otoke" (Pekelné ostrovy) s jachtovým prístavom ACI Marina Palmižana a otvorené more za nimi. Obľúbeným miestom turistov je hlavné mestské námestie s katedrálou, "Arsenalom" a najstarším európskym divadlom zo 17. storočia. Múzeá skrývajú veľa vzácnych umeleckých diel (napr. Posledná večera z 15. storočia v jedálni františkánskeho kláštora), a oprávnený záujem vyvoláva aj kláštor benediktínok známy výrobou čipiek z vlákien rastliny agáva.

SUCURAJ - Táto príťažlivá rybárska a turistická osada na východnom výbežku ostrova Hvar sa môže pýšiť prekrásnymi plážami, úzkymi dalmatínskymi uličkami a bujnou vegetáciou. O bohatej histórii tohto kraja svedčia aj starý augustínsky (dnes františkánsky) kláštor, barokový kostol a čiastočne zachovalá benátska pevnosť (fortica) z roku 1613. Malé trajektové prístavisko v blízkosti centra osady ju spája s Makarskou riviérou (Drvenik-Sućuraj). Sućuraj je ideálne miesto pre všetkých, ktorí chcú stráviť čas v prekrásnej prírode s čistým morom, vzdialenej od stresu a tlačenice.