Letoviská

TROGIR - podobne ako Dubrovník, patrí do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Leží na malom ostrovčeku medzi pevninou a ostrovom Ciovo. Trogir spája s pevninou most. Pri potulkách mestom objavíte nespočetné množstvo pamätihodností, kostolov a palácov, ako aj kaviarničky, reštaurácie a obchodíky.

SEGET DONJI - Asi 4km od Trogiru sa nachádza malá sympatická dedinka Seget, ktorú spája s prázdninovým areálom Medena pekná plážová promenáda.

SPLIT – druhé najväčšie mesto Chorvátska je zaujímavým prístavným mestom s historickým centrom, množstvom pamiatok, múzeí, galérií, ale aj útulných kaviarní a reštaurácií.

OMIŠ - Pri ústí rieky Cetina leží v lete živá dedinka Omiš s kulisou vápencového pohoria v pozadí. Reštaurácie, kaviarničky a trhovisko.

 BRELA - Udržiavané stredisko uprostred borovicových lesov, asi 12km severne od mesta Makarska, s dlhou promenádou pozdĺž pobrežia.

 BAŠKA VODA - Predtým rybárska dedina, dnes prístavné mestečko a pekná kúpeľná oblasť v zelenom borovicovom háji, asi 9km severne od Makarskej. Pod impozantnou kulisou Biokova, ktoré sa týči do výšky 1.700m nad morom. Pozdĺž mora sa rozprestierajú olivové háje a vinice. Oproti ostrovu Brač a Hvar. Trhovisko s reštauráciami, barmi, tavernami a kaviarňami, dva zaujímavé kostoly, etnografické a mušľové múzeum.

 MAKARSKA - Mesto, podľa ktorého je pomenovaná celá riviéra medzi Brelou a Ploče, tvorí centrum a ponúka svojím hosťom množstvo príležitostí na šport, hry a zábavu. Tienené a kľukatiace sa uličky, ktoré ústia do hlavného námestia, obľúbená promenáda ako aj jachtársky prístav pozývajú návštevníkov na potulky mestom. Možnosti lodných výletov na Brač, Hvar a Korčulu, alebo autobusového výletu do Medžugoria.

TUČEPI - Je známe svojou 3km dlhou peknou plážou, peknou okolitou krajinou s borovicovými lesmi a olivovníkmi. Navštíviť románsko–gotický kostol je povinnosťou každého milovníka histórie. Toto moderné letovisko má niekoľko kilometrovú pobrežnú promenádu, v blízkosti je rybárska dedinka Kraj.

 

PODGORA - Malé letovisko, 10km južne od Makarskej, so 100 ročnou turistickou tradíciou, obklopené terasovito založenými vinicami, olivovými hájmi a pastvinami na úpätí Biokova s mnohými turistickými chodníkmi. Mierne podnebie vytvára dobré podmienky na pobyt aj na jar a na jeseň. Pekná pobrežná promenáda s reštauráciami, barmi a obchodmi.


GRADAC - Atraktívne najjužnejšie letovisko na slávnej Makarskej riviére. Reštaurácie, mnohé kaviarne, tanečné terasy a diskotéky pozývajú na pobrežnú promenádu.

 

KLEK - Malé prázdninové stredisko vo veľkej zátoke pod impozantnými vrchmi, kde sa sfilmovali romány Karla Maya, oproti polostrovu Pelješac. Neďaleko je ostrovček Svätý Nikola s kaplnkou, vedľajšie mestečko je Neum, patriace Bosne a Hercegovine s barmi, obchodíkmi a reštauráciami. Asi 15km južne sa nachádza úrodné údolie rieky Neretva. Veľká zátoka s peknou štrkovou plážou, vhodná pre deti.

ROGOZNICA - mesto sa nachádza 25km južne od Šibeniku. Toto typické malé stredomorské mestečko je ideálne na pokojnú, príjemnú dovolenku, ďaleko od mestského zhonu. Kultúra a história sú v ňom hlboko zakorenené, o čom svedčia aj prekrásne cirkevné budovy. Dominuje farský kostol sv. Nikolu so zvonicou, postavený v štýle stredovekej dalmatínskej architektúry.

ZIVOGOSCE so svojimi tromi pobrežnými osadami: Poratom, Malou Dubou a Blatom pod Biokovom, obklopenými olivovými hájmi a borovicovými lesmi skrášľuje Makarskú riviéru. Stopy po Ilýroch a Rimanoch sa zachovali na vrchole kopca Suzine (ilýrske mohyly/hroby) a v ruinách niekdajších tzv. villa rustica. Najkrajší príklad klasickej literatúry (16 latinských hexametrov), v ktorom rímsky kvestor Licijan oslavuje prameň sladkej vody, ktorý tečie ešte dnes, je vytesaný do skaly nad prameňom Pokrivenice.

PODSTRANA je od Splitu vzdialená len osem kilometrov a predstavuje elitné predmestie tohto veľkomesta. Ponúka pokojné, prírodné prostredie s krásnym, členitým pobrežím. Na malebných svahoch hory Perun sa smerom k moru zvažujú olivové háje, vinohrady s upravenými kamenicami a broskyňové sady. Turistom sú k dispozícii turistické, horské a cyklistické chodníky a všetky druhy vodných športov.

SEGET, je málo známa turistická osada neďaleko Trogiru, má rozmanité turistické atrakcie, vodné športy, nočnú rybačku a ďalšie športovo-rekreačné aktivity. Pre príjemnú a pokojnú dovolenku majú turisti k dispozícii kvalitné súkromné ubytovanie blízko mora s príjemnými plážami a srdečným domácim obyvateľstvom.

DRVENIK – malé letovisko, 25km od mesta Makarska, sa skladá z dvoch častí, obe zátoky ponúkajú gastronomické a ubytovacie služby. Severne od mesta sa nachádza trajektový prístav s prepravou na ostrovy Hvar a Korčula, čo je možné využiť na denné výlety na tieto miesta.