Letoviská

OSTROV VIR - Od vnútrozemia pri Zadare sa dá ľahko dostať na ostrov cez oblúkový most. Vir je zaujímavý „ostrov protikladov“ v severnej Dalmácii: moderné apartmány a stredoveké hrady (zrúcaniny), v pokojnej zime (7 tisíc obyvateľov) a v aktívnom lete (až do 50 tisíc turistov), tradičné dedinské centrum a nové vilové štvrte, kaviarne, bary, reštaurácie a turistická zábava.

 ZATON pri NIN - Malá dedinka so súkromnými apartmánmi v blízkosti obľúbeného, veľkorysého dovolenkového areálu Zaton sa nachádza severozápadne od mesta Zadar, smerom na Nin, pekného mestečka so starobylým centrom a útulnými dalmátskymi krčmičkami.

SABUNIKE/PRIVLAKA pri NIN - Vilová štvrť asi 5km od Ninu. Zaujímavé tipy na výlety sú náleziská z rímskeho obdobia, prístavné mesto Zadar so svojim historickým centrom a bohatým kultúrnym programom podobne ako národné parky Plitvice, Paklenica, Krka a Kornati.

PETRČANE/PUNTA SKALA - Malebná rybárska dedinka na polostrove, severozápadne od Zadaru, s nákupnými možnosťami a reštauráciami. Turistické stredisko Punta Skala je priamo napojené na Petrčane.

ZADAR - Mesto je kultúrnym a hospodárskym strediskom tohto regiónu. Popri architektonických a historických pamätihodností je cítiť v zadarských uličkách ruch a život. Diklo je malebné a elegantné vilové predmestie Zadaru, asi 4km do centra mesta (autobusové spojenie). Udržiavané súkromné domy, záhrady, kaviarne a reštaurácie v blízkosti pláže robia z neho obľúbené rekreačné stredisko. Blízky hotelový areál Borik ponúka množstvo možností športu a zábavy.

SVETI FILIP A JAKOV - Malé sympatické stredisko asi 25km južne od Zadaru s reštauráciami, kaviarňami, pizzériou a obchodíkmi v centre pri kostole a prístave. Pekné prostredie a výborná poloha oproti ostrovom Pasman a Kornati ponúkajú výlety do fascinujúceho sveta ostrovov v Dalmácii.

 BIOGRAD - Mestečko medzi Zadarom a Šibenikom sa opäť zaradilo k popredným turistickým centrám: zrenovované hotely, promenáda popri čistej štrkovej pláže k pieskovej zátoky „Soline“, mestské múzeum, denne trhy. Biogradská „Riva“ ponúka: kaviarne, taverny, reštaurácie, obchody so suvenírmi.

 VODICE - Nachádzajú sa v krásnej zátoke 10km západne od Šibeniku na jadranskej pobrežnej magistrále a 70km severne od Splitu. Malebné skupiny dalmátskych domov v historickom centre, veľmi živé stredomorské večery v meste a na pobrežnej promenáde. Stánky s ovocím a zeleninou, butiky, nočné kluby, bary, kaviarne a reštaurácie okolo jachtového prístavu.

ŠIBENIK - Tisícročné mesto pri ústí rieky Krka, je kultúrnym dedičstvom. Pozoruhodné historické centrum mesta s úzkymi uličkami, zachovaným opevnením, katedrálou "Sv. Jakov" - jedeným z najkrajších kostolov na chorvátskom pobreží, ulice a námestia vytvárajú priestor pre atraktívne kultúrne podujatia, ako sú napr. letné festivalové predstavenia, alebo veľký detský festival.

 PRIMOŠTEN - V minulosti malá rybárska dedinka, dnes obľúbené dovolenkové stredisko. Primošten patrí so svojim polostrovom k najviac fotografovaným motívom Jadranu. Nachádza sa tu veľa útulných krčmičiek, rybárskych reštaurácií, pizzérií, kaviarničiek a barov, diskotéka. Trh s ovocím a zeleninou.

STARIGRAD PAKLENICA - Velebit, - krásavica chorvátskych pohorí, zrodil aj dva nádherné klenoty – Paklenicu, pevninský národný park a Starigrad, pokojné a krásne mestečko na pobreží, centrum Paklenickej riviéry. Návštevníci vyhľadávajúci kontrasty si tu naozaj prídu na svoje - Starigrad a more, Paklenica, Velebit a kilometre kamienkových pláží. Starigrad sa nachádza priamo na Jadranskej magistrále, a do národného parku Paklenica sa dá dostať z morskej strany menšou loďou alebo člnom.

RAZANAC - malebná turistická osada pod Velebitom, v bezprostrednej blízkosti Zadaru. Obyvateľstvo sa tu tradične zaoberá poľnohospodárstvom a rybárstvom, preto je tento kraj známy kvalitným olivovým olejom, vínom a morskými plodmi. Celé územie má hojnosť archeologických nálezísk, napríklad Podvršje a Venac. Ubytovanie je k dispozícii v súkromných domoch a apartmánoch.

Obec RTINA/MILETICI sa rozprestiera južne na výbežku smerom k mostu na ostrov Pag. Prekrásne pieskové a štrkové pláže, bohatý podmorský svet a niekoľko reštaurácií ponúkajú všetko potrebné pre pravú jadranskú dovolenku.

POSEDARJE - Na pobreží Novigradského mora, neďaleko Zadaru a pod horským masívom Velebit, ležia malé osady Posedarje a Vinjerac. Tento poľnohospodársky kraj je známy čerstvými a zdravými potravinárskymi výrobkami, obzvlášť však posedarským pršutom. Malebná krajina okolo ústia riečky Baštice a úrodná pôda využívaná na pestovanie olív, fíg a viniča dávajú celému kraju romantický vzhľad vidieckej krajinky. Bujná vegetácia (lesy cezmínovitého duba), nádherné pláže, teplé more a kompletná turistická infraštruktúra sú dostatočnou zárukou pokojne j a kvalitnej dovolenky.

BRODARICA (OSTROV KRAPANJ) Brodarica leží oproti Šibeniku, je vzdialená iba 5km v a obľúbeným miestom Šibeničanov na letné kúpanie. Táto apartmánová osada poskytuje športovo-rekreačné vyžitie, reštaurácie s dalmatínskymi špecialitami. Oproti Brodarici púhych 300m sa nachádza najmenší (0,36 km2) a najosídlenejší ostrov Stredomoria – Krapanj. Je to ostrovček s typickou dalmatínskou architektúrou, ktorú charakterizujú natlačené kamenné domy a úzke ulice. Odvážni Krapania tu zachovávavajú 300-ročnú tradíciu špongiárstva - lovu a spracovania morskej špongie. V kláštore sv. Kríža sa nachádza aj múzeum so zbierkou špongií, koralov, amfor a antických nádob. Kláštor má vo svojej zbierke aj hodnotné výtvarné diela (Posledná večera, Čierna Madona na tróne).

PAKOSTANE má členité pobrežie s početnými zátokami a ostrovčekmi, si právom zaslúži prívlastok Chorvátsko v malom. V zanedbateľnej vzdialenosti 2km si zasa môžete užívať najväčšie sladkovodné jazero v Chorvátsku, ktoré je zároveň Prírodným parkom - Vransko jezero. Okrem prírodného bohatstva má tento kraj aj hojnosť kultúrnych pamiatok z obdobia antiky a stredoveku.

PIROVAC, živá dalmatínska osada, patrí spolu s Primoštenom, Vodicami a Murterom medzi najvýznamnejšie turistické strediská Šibenickej riviéry. Pirovacký záliv vyniká prekrásnymi zátokami, množstvom kamienkových pláží a rozprávkovým ostrovčekom "sv. Stjepan" (Sv. Štefan), na ktorom sa črtajú pozostatky starého kláštora. Južné krídlo Pirovackého zálivu Makirina je prírodným kúpaliskom s liečivým blatom, ktoré svojim zložením prekonáva všetky podobné lokality v Chorvátsku. V bezprostrednej blízkosti sú dva národné parky - "Kornati" a "Krka", a o ďalších 5km sa nachádza Park prírody "Vransko jezero".

SKRADIN je príťažlivý troma najatraktívnejšími miestami - NP Krka; vodopády Skradinského buku, Roški slap so starodávnymi mlynicami a františkánsky ostrovček Visovac s votívnou svätyňou, bohatou knižnicou a kultúrno-umeleckou klenotnicou. Jachtový prístav ACI s približne 220 miestami na kotvenie. Skradin je aj miestom tradičnej dalmatínskej kapelnej piesne a tiež gastronomických lahôdok vo viacerých reštauráciách a tavernách.