Letoviská

OPATIA - Letovisko s čias Rakúsko-uhorskej monarchie si dodnes zachovalo čaro z Belle Epoque. Množstvo historických hotelov, víl a parkov. 12km dlhá pobrežná promenáda, množstvo kvalitných reštaurácii a obchodov. Turisticky je zaujímavé aj okolité vnútrozemie, pohorie Ucka, predovšetkým na jar a na jeseň.

CRIKVENICA - Tradičné prímorské kúpeľné mesto z dôb Rakúsko - Uhorska. Krásne parky, kaviarne a obchody pozdĺž pobrežnej promenády (v sezóne premáva vláčik za poplatok). Bohatá ponuka zábavy, výlety na ostrovy Krk a Rab. Predmestie Dramalj asi 3,5km severne od Crikvenice. V miestom akváriu sa dajú vidieť žraloky, murény, vodné koníky a iné zaujímavé ryby.

SELCE - Krásne položené stredisko susediace s Crikvenicou. Reštaurácie, obchody a možnosti zábavy. Každý týždeň počas sezóny sa konajú plážové slávnosti, promenádové koncerty, rybárske a mestské slávnosti.

NOVI VINODOLSKI – Tradičné letovisko so zaujímavým starým mestom a bohatou kultúrnou minulosťou. Na plážovej promenáde sú reštaurácie so špecialitami, kaviarne a bary. Denné výlety k ostrovom Krk a Rab.

KLENOVICA – malá pokojná vilová obec s romantickou atmosférou starej rybárskej dediny 8km juhovýchodne od Novi Vinodolski. Nacádza sa tu zopár obchodov, reštaurácií, barov a malý prístav.

SENJ - historické mesto na severnom Jadrane pod úbočiami Kapely a Velebitu pri Velebitskom kanáli. Jeho minulosť hovorí z každého kameňa; staré historické centrum, veže, mestské múzeum a historická pevnosť Nehaj na vrchu nad mestom. Za povesť atraktívneho turistického strediska vďačí čistému moru, skvelým plážam a mnohým zábavným podujatiam ako sú zimný a letný karneval a vystúpenia tradičných speváckych skupín.

KARLOBAG - Karlobag je nádhernou kombináciou mediteránu a kontinentu, krištáľovo čistého mora a najkrajšieho chorvátskeho pohoria - Velebit, do ktorých sa odtiaľto dá dostať len za niekoľko minút jazdy. Búrlivá minulosť mesta je viditeľná v pozostatkoch stredovekej pevnosti nad mestom – tzv. Fortice a niekoľkých kostoloch. V kapucínskom kláštore s kostolom sv. Josipa (sv. Jozef) sa nachádzajú bohaté knižné a výtvarné zbierky, so zvlášť vzácnou maľbou Posledná večera od neznámeho autora.

LOVRAN - býval v stredoveku známy ako mesto námorníkov, rybárov a obchodníkov, no koncom 19. storočia sa pretvára na populárnu turistickú destináciu. Za svoje meno vďačí vavrínu, ktorý rastie všade v okolí, ďalej do vnútrozemia ho striedajú sady známych lovranských čerešní a jedlých gaštanov. Vďaka bujnému stredomorskému rastlinstvu a vzduchu s bohatstvom morskej soli, býval Lovran oddávna známy ako klimatické kúpele. Prepychové vily, niekdajšie rezidencie rakúsko-uhorskej aristokracie sa v súčasnosti zmenili na hotely najvyššej triedy.

MOSCENICKA DRAGA, perla Kvarneru pod svahmi pohoria Učka, sa vtesnala do skalnatých útesov na morskom brehu. Svojou architektúrou, prímorskou tradíciou, rybárstvom a históriou si získava srdcia svojich verných i náhodných návštevníkov. Na pláži aj v osade sa tu pre hostí ponúkajú viaceré športovo-rekreačné možnosti, takže ju možno odporučiť aj milovníkom aktívnej dovolenky a horskej turistiky. Príjemné podnebie, krásne kamienkové pláže a spojenie s Opatijou, Lovranom a Rijekou ju predurčujú na populárnu turistickú destináciu. Na blízkom vrchu ležia Moščenice, malá osada, ktorá ponúka najkrajší pohľad na celý Kvarner.

JADRANOVO – populárne letovisko na Crikvenickej riviére, ležiace len 9km od centra Crikvenice a 25km od Rijeky. Napriek zachovalému čaru rybárskej osady disponuje všetkou potrebnou infraštruktúrou s kvalitnou reštauračnou a ubytovacou ponukou v súkromných objektoch. Malebná zátoka Lokvišće so svojím liečivým bahnom, prameňom sladkej vody a kostolom svätého Jakova (sv. Jakub) udivuje harmonickým bohatstvom prírodných a kultúrnych vzácností.

KRALJEVICA - sa nachádza 20km južne od Rijeky na začiatku Bakarského zálivu, pri moste na ostrov Krk. Tomuto kraju vládli najmocnejší chorvátski stredovekí šľachtici Zrínski a Frankopanovci. Z tých čias pochádzajú feudálne zámky výnimočnej krásy. Zámok Stari grad bol vybudovaný v prvej polovici 17. storočia, nachádza sa v centre Kraljevice, Novi grad - zámok Frankopan je nad morským pobrežím. Cestovný ruch sa tu začal rozvíjať v 19. storočí, keď tu bol vybudovaný prvý hotel, zmenený neskôr na kúpele.