Geografia

Malý polostrov v Perzskom zálive, len 170 km dlhý a 80 km široký, je novou turistickou atrakciou Orientu. Ľahko a rýchlo dosiahnuteľný z Európy. Okrem pláží krajina ponúka púšť, luxusné plážové hotely a množstvo zariadení na trávenie voľného času. Štát Katar (Qatar) je emirát na strednom výhode rozprestierajúci sa na malom Katarskom polostrove, ktorý je súčasťou Arabského polostrova. Susedí so Saudskou Arábiou na juhu, inak ho obklopujú vody Perzského zálivu. Na milovníkov pláži tu čaká 700 km dlhé pobrežie, obmývané azúrovo modrým morom. Väčšinu krajiny tvoria nízke planiny pokryté pieskom. Najvyšší bod je v Jebel Dukhanna západe, nízkom pohorí prebiehajúcom od Zikritu cez Umm Bab na južnú hranicu, dosahuje výšku asi 90 m. Táto oblasť je tiež miestom najväčších katarských nálezísk ropy, plyn je hlavne na severozápade polostrova.

SEVER KATARU Na severe Kataru sa nachádza väčšina historických pamiatok: Umm Salal Mohamed – rozsiahlu osadu v blízkosti ruín pevnosti z 19. storočia či pevnosť Qalit Marir v Al Zubare. Al Hhor je druhé najväčšie mesto situované v plytkom prístave. Gharya má dlhé, zlatisté pláže a z prístavu Ruwais plávajú príležitostne lode do Bahrajnu. Populárne pláže nájdete i na severovýchode vo Fuwairate alebo v Ras Abruku, naproti Hawarským ostrovom.

JUH KATARU Región pieskových dún a pláží ponúka možnosť vyskúšať si lov perál alebo rôzne iné vodné aktivity. Khor al-Odeid („vnútrozemské more“) je dlhý morský kanál zasahujúci do púštnej oblasti, obklopený pieskovými kopcami, ktoré sú atrakciou číslo jeden pre vodičov automobilov s náhonom na všetky štyri kolesá.